Реклама / Ads
8| 5298 |17.02.2010 НОВИНИ

"Инсталират" ГМО на 7 км от екоземеделието

.
Депутатите от парламентарната комисия по околна среда приеха предложението на зам.-министъра на на околната среда и водите Евдокия Манева отстоянието на територии с ГМО от терени с биоземеделие да е 7 километра, а от постоянните пчелини, регистрирани със Закона за пчеларството - 10 км.
 

В началото на дебатите беше предложено разстоянието между ГМО и кошерите да е 7 км, но след възражение на депутата от БСП Петър Курумбашев, то беше увеличено на 10 км. "В момента не територията на цялата страна е разрешено отглеждане на видовете ГМО, разрешени в ЕС и никой не си е задал въпроса къде летят пчеличките. Това надминава всякакви граници на отговорно поведение", коментира екоминистърът след направените поправки. Тя попита отново защо през 2008 година от забранителния списък за полеви опити с ГМО култури отпадна памука.

По-рано днес представители от инициативен комитет на родители и граждани връчиха петиция на преседателя на парламента Цецка Цачева. Пред нея те категорично заявиха, че изискват от българското правителство и отговорните институции да представят открито и честно пред народа политиката си спрямо ГМО и ефективно да защитят националните интереси на България. Представителите на родители и граждани, регистрирани в портал BG-mama.com, изтъкнаха, че в редица европейски страни са наложени рестрикции спрямо ГМО, защото представляват опасност за природата. Те поясниха още, че изследванията върху такива организми се затрудняват от корпорациите, притежаващи патенти за производството им, така че тезата че няма доказателства за вредата на ГМО остава недоказауема.

Представителите на НПО настояват България да остане зона свободна от ГМО. Сред основните им искания е 30-километров буфер около НАТУРА 2000, което е единствената гаранция за чиста земя.  След разговор с тях председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че вчера на заседания на парламентарната група на ГЕРБ е решено много прецизно да бъдат обмислени текстовете за второто четене на закона. „Няма депутат от ГЕРБ, който да има желание или да допусне замърсяване на нашата природа с подобни организми, застрашаващи здравето на хората", увери Цачева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5311 |17.02.2010 "Кризисен център" заработи в МВнР . 10| 4766 |17.02.2010 До седмица ясно дали Станишев ще е подсъдим . 17| 17700 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7668 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads