Реклама / Ads
13| 5515 |30.08.2023 НОВИНИ

Инцидент или покушение: Кремъл за пръв път призна, че Пригожин може да е бил убит

.
Източник: БГНЕС
Изглежда властта в Руската федерация допуска, че шефът на “Вагнер” Евгений Пригожин може би е бил убит. Кремъл обяви, че разследващите не изключват възможността самолетът, в който са пътували Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Уткин, е бил обект на покушение, предават “Ройтерс”.
 

"Очевидно е, че се разглеждат различни версии, включително версията – знаете за какво говорим – да кажем, умишлено убийство", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.  


Запитан дали Международната организация за гражданска авиация ще разследва катастрофата, Песков каза, че обстоятелствата усложняват ситуацията, но предупреди, че разследващите все още не са направили официални заключения какво точно се е случило.


Причината за инцидента със самолета, който се разби северно от Москва на 23 август, убивайки всички 10 души на борда, все още не е напълно ясна. Живеещите в района на инцидента обаче посочват пред агенция "Ройтерс", че са чули взрив, а след това летателният апарат е започнал да пада. 


Първият заподозрян по случая с катастрофата бе личният пилот на бизнесмена Артьом Степанов. 


Междудържавният авиационен комитет (IAC), който наблюдава разследванията на авиационни произшествия в група от бивши съветски републики, включително Русия, заяви, че не разследва катастрофата, добавяйки, че няма да коментира „обстоятелствата на инцидента ".


Самолетът, в който пътуваше Пригожин, се разби точно два месеца след като шефът на "Вагнер" тръгна на своя подход за справедливост и се опита да осъществи преврат в Русия. Бунтът разтърси до основи управлението на Владимир Путин. 


Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположението на някои западни политици и коментатори, че Путин е наредил Пригожин да бъде убит като отмъщение.


След смъртта на Пригожин Путин нареди на бойците на Вагнер да подпишат клетва за вярност към руската държава - стъпка, на която Пригожин остро се противопоставяше. Институтът за изследване на войната писа в един от докладите си, че по всяка вероятност частната армия вече ще спре да съществува като самостоятелна единица. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4435 |30.08.2023 След инцидент с тротинетка: 32-годишен мъж е с опасност за живота . 2| 4435 |30.08.2023 Белият дом за смъртта на Пригожин: Всички знаем, че Кремъл има дълга история в убийствата на опонентите си . 14| 4196 |25.08.2023 Димитър Гърдев: Смъртта на Пригожин е сигнал, който дава Кремъл, че милост няма да има . 9| 4022 |25.08.2023 Кремъл отрече да е поръчвал убийството на Пригожин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads