Реклама / Ads
6| 4358 |20.10.2023 НОВИНИ

Йордан Карабинов: Цената на корупцията трябва да е забранително скъпа, а не “за кокошка няма прошка, за милиони няма закони”

.
Йордан Карабинов Източник: БНР
"Цената на корупцията трябва да бъде забранително скъпа - тя да е толкова жестока, че ако вземеш пари, да ти наложат такава санкция, че да не искаш да го правиш повече. В момента положението е “за кокошка няма прошка, за милиони няма закони". Това е мнението на Йордан Карабинов – сертифициран вътрешен одитор и един от основателите на Антикорупционния фонд. Той е автор на новата книга "Система за превенция на корупция и измами".
 

"В България всички говорим, че има много корупция, че това е невъзможно, че е народопсихология, че е от турско робство, че винаги ще е така – абсолютно не е така, това са абсолютни лъжи. По света съществуват системи за превенция на корупция и измами – било в държавни институции, било в частни организации, и основният и най-важен принцип е, което може да стане и според мен е супер елементарно, е ръководството – то да не е корумпирано и да не иска да краде. Ръководството – изпълнителен директор, министър, кмет - той не трябва да иска да краде, той да не е крадец. Тъжното е, че за много министри, кметове, министър-председатели има съмнения, че са абсолютни крадци. Обвиненията, които се отправят към министри и към министър-председатели за рекет в шокиращи размери, това е абсолютен индикатор", коментира Карабинов в интервю за БНР.


На въпрос дали корупцията се движи от тези, които искат, или от тези, които дават подкуп, той отговори така:


“Тя се движи от двете страни – и от който иска, и от който дава. Златните стандарти са, че най-виновен е този, който взима парите. В американските филми при полицейски акции казва: “Нека да хванем парите, тогава всичко ще е ясно”. Основната вина в една система за превенция на корупция трябва да се прехвърли към този, който взима парите”.


Карабинов обясни и психологията зад вземането на подкуп: “Това се нарича негативна селекция - най-крадливите отиват и стават политици. Подкуп се взимат от хората, защото могат и защото, ако ги хванат, цената на корупцията, която плащат, е нищожна. Цената на корупцията трябва да бъде забранително скъпа - тя да е толкова жестока, че ако вземеш пари, да ти наложат такава санкция, че да не искаш да го правиш повече”.


“В момента положението е “за кокошка няма прошка, за милиони няма закони”, коментира той. “Да сте видели министър или кмет в затвора? Това извън районния кмет на “Младост” (Десислава Иванчева, бел. ред.)”, допълни експертът по одит.


“Доносът” е един от инструментите, с които корумпираните искат да дискредитират подателите на сигнали. Те нарочно казват “донос” на база комунизма и миналото на България, тъй като един донос тогава е разбивал живота на хората. Корумпираните използват тази негативна конотация, за да дискредитират и откажат подателите на сигнал. Искат така да го дискредитират, сякаш той е един доносник, един мръсник”, обясни Йордан Карабинов.


В България няма статистика за броя подадени сигнали, посочи той. 


“Ние сме завладяна държава. Тук има много огромен страх, който е абсолютно реален. Срещу хората, които подават сигнали, има абсолютно реални, жестоки репресии – те им разбиват живота, разбиват ги социално, икономически и емоционално. В Антикорупционния фонд сме говорили с толкова податели на сигнали - те се страхуват от реалните репресии. Пълни са вестниците с хора, които са подали сигнали, а след това са ги уволнили, разбили са живота им”, обясни Карабинов.


“Какво въздейства на психиката на крадците, корупторите, измамниците - общо три неща.  Първо, страх от разкриване. Второ, санкциите, които трябва да са забранително скъпи. Трето, социално порицание”, смята той.


“В България нито санкциите са забранително скъпи, нито има социално порицание”, категоричен е одиторът.


На въпрос какви са сигналите за корупция, той отговори така: 


“Спомням си как един бизнесмен говореше за един министър-председател, който му казвал: “Ще трябва да помагаш”. Това е една позивна за корупция. На мен пък са ми казвали: “Ще трябва да ми освободиш едни 30%”. Трета такава ситуация е да се поиска “ресто”. 


“Всеки един ръководител трябва да усеща, че е досегаем и че има някакъв механизъм, който да му търси отговорност. Когато механизмът е, че е отговорен само пред Бог, нищо не се получава. Когато знаеш, че някой ще дойде, ще гледа и ще проверява, това променя психиката на хората”, коментира той, говорейки за механизма за разследване на главния прокурор и факта, че преди дни най-накрая бе назначен първи де факто прокурор, който ще разследва ръководителя на Прокуратурата. 


На въпрос дали толкова години Преход все пак сме успели да подредим държавата си, отговорът му бе категорично отрицателен:


"Ние сме завладяна държава, тъжна история. Ние сме много корумпирана държава, корупцията е нагла и агресивна, тя седи на първия чин в Народното събрание. Един от най-големите износи на България е хора. Когато младите нямат перспективи, отиват навън”.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4924 |20.10.2023 Прокуратурата иска доживотен затвор за Орлин Владимиров - убиецът на откритата в куфар Евгения . 6| 4674 |20.10.2023 Министър Цеков: Установихме хиляди адреси с повече от 6 избиратели . 12| 5260 |20.10.2023 Дирк Пергот е новият генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ . 2| 7757 |20.10.2023 Променят Инвестиционната програма на Министерството на отбраната до 2032 г. - купуваме дронове за армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads