Реклама / Ads
30| 6490 |06.12.2010 НОВИНИ

Р. Йорданов: Снимката на видеозона е манипулирана

.
„Видеозонът, доказващ липсата на сърдечна дейност преди изваждането на плода, е манипулиран, изрязани са части, където трябва да личи датата и пациентът, на който е направена снимката".
 

Това заяви в ефира на Дарик Росен Йорданов, заместник-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов, който коментира скандала с горнооряховските лекари, обвинени в умишлено убийство на новородено.

Според него в случая с ареста на лекарите от Горна Оряховица категорично няма полицейски произвол и полицейско насилие. И според изнесените до момента данни може да се каже, че детето на 17-годишната родилка категорично е имало жизнени функции след раждането.

Запитан законни ли са СРС-та, използвани за подслушването на шефа на болницата д-р Миролюб Кожухаров, и каква е причината той да бъде подслушван, Росен Йорданов отговори: „Абсолютно са законни. Подслушван е директорът на болницата, но не мога да ви кажа защо, става въпрос за друг случай".

Заместник-директорът на Института по психология към МВР каза още в „Кой говори", че цялата история е доста тъжна, доста мрачна и доста поучителна: „Тъй като съм пряк участник в част от разследването на този случай, мога да кажа моята първоначална оценка. Аз смятам, че в случая се касае за два типа действие. Първо, действията на лекарите на този етап, така както изглеждат от информацията, с която се запознах, е поредица от престъпна немарливост. Вторият, е изцяло наказателен. Група лекари с дълъг опит и стаж, на отговорни позиции, които се опитват да се сговорят за това да прикрият тази грешка, тези поредици от грешки. Ако кажем, че лекарите още при раждането преднамерено са тръгнали да убиват това дете, няма да бъдем точни и никой не го твърди".

Росен Йорданов добави, че ще бъдат повдигнати обвинения на лекарите, но не може да каже точно за какво. „Предполагам, че първо, ще бъде за престъпна небрежност, довела до смърт. Второ, опит за прикриване на фактите. Може би някои от тях ще получат обвинения и по член 116, умишлено убийство", заяви още Йорданов.

По-рано днес стана ясно, че горнооряховските медици, заподозрени в умишленото умъртвяване на бебето на 17-годишната Боряна, са предоставили снимка от видеозон, от който се вижда, че плодът няма сърдечна дейност още преди преждевременното раждане, съобщи TV7. Фотосът е предаден на разследващите органи, но предстои да бъде направен анализ, който да установи дали доказателството не е манипулирано.

Сред иззетата документация по скандалния случай пък фигурирало заключение на д-р Стефан Лазаров, гласящо: "Плодът е мъртъв и трябва да бъде изваден, за да се спаси животът на родилката".

Припомняме, че на 28 ноември 17-годишната Боряна беше приета в за раждане бебе, за което медиците по-късно съобщават, че е мъртвородено. На другия ден д-р Михаил Милатович, шефът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, д-р Стефан Лазаров, който е израждал бебето и неонатологът д-р Катя Гецова бяха арестувани по сигнал на майката.

Четиримата бяха освободени без обвинения. Лекари от болницата и в парламента обявиха случилото се за полицейски тормоз. Това предизвика прокуратурата във Велико Търново и вътрешният министър Цветан Цветанов да разсекретят записи от специални разузнавателни средства. Диалозите разкриват, че новороденото е било живо след раждането. Лекарите обаче твърдят, че разговорите са проведени повече от 20 часа след смъртта на плода и те няма как да са се договаряли да убият вече мъртвото бебе.

Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера, кой нормален човек би направил това, попита днес в ефира на БНТ главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Ленков. Той се обърна към министърът Цветанов с въпрос, дали ще подаде оставката си за уронване на престижа на българските лекари и конкретно на тези лекари от Горна Оряховица, ако се окаже, че не са могли са направят нищо повече, попита Ленков.

Той изказа съмнения, че се правят опити болница в Горна Оряховица да бъде смачкана и да й се сложи кръст. Обяви се и срещу действията на МВР, когато БОП-аджии посред бял ден с оръжие са нахлули в жилището на д-р Кожухаров, сякаш става дума за организирана въоръжена престъпна група. Защо е трябвало тези лекари да бъдат задържани за 72 часа, като някакви убийци, попита още Ленков, подчертавайки, че става дума уважавани граждани в целия град.

В случая в Горна Оряховица има прекалено много политика и прекалено малко право, той се разглежда от Народното събрание, осведоми д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защитата на правата в здравеопазването. Според него с лека ръка се раздават обвинения, а хора се наричат престъпници, без да е издадена присъда.

Предстои Общинският съвет в Горна Оряховица да реши дали да уволни директора на болницата в града Миролюб Кожухаров. Очаква се и прокуратурата да повдигне обвинения срещу четиримата лекари, които преди седмица бяха арестувани по подозрение за умишлено убийство на новородено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5139 |16.11.2010 Е. Йорданов: Нямаше доказателства Филчев да е замесен в убийство . 11| 5125 |11.11.2010 Е. Йорданов: Първанов да си гледа ловните пушки . 18| 4818 |29.07.2010 Ем. Йорданов: Трябва да се смекчат тонът и агресивният ПР . 10| 4824 |06.04.2010 Ем. Йорданов: Цветанов ще навреди на себе си с този стил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads