Реклама / Ads
8| 4396 |16.10.2014 НОВИНИ

Йотингер: „Южен поток” не ни е приоритет

.
Гюнтер Йотингер
"Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел.
 

Алтернативното газоснабдяване е приоритетът за ЕС и по-конкретно става дума за "Южния газов коридор", който трябва да бъде изграден в близко бъдеще. По него се предвижда да бъде доставян азебрайджански газ. ЕК очаква, че в резултат на тристранната министерска среща, която ще се проведе на 21 октомври в Брюксел, Русия, Украйна и ЕС ще се договорят за доставките на руско синьо гориво в Европа за есенния и зимен период.Смятам, че ще сключим споразумение за доставките на газ до пролетта на следващата година, заяви Йотингер. Той подчерта, че ЕС не трябва да стане "заложник" на газовия спор между Русия и Украйна. Йотингер се надява, че спорните моменти между двете страни ще бъдат разрешени, като се постигне договореност за "справедливата цена" на природния газ, пише блиц.

 

Йотингер ще посети в неделя и понеделник Москва и Киев, за да подготви предстоящата министерска среща. В резултат на предишната тристранна среща, която се проведе в Берлин на 26 септември, Русия, ЕС и Украйна подготвиха ново пакетно споразумение за разрешаване на газовия въпрос, което трябва да бъде съгласувано от правителствата на всички заинтересовани страни.

 

Същността на това пакетно споразумение беше разкрита от еврокомисаря. "Украйна трябва да плати до края на годината 3,1 милиарда долара, за да погаси дълга си към Газпром за вече доставения газ. Руската компания на свой ред ще достави 5 млрд куб. м. газ на Украйна и ще й предостави възможност за доставка на още 5 млрд куб. м. Цената на природния газ ще бъде 385 долара за 1000 куб. м. След плащането на 2 млрд долара, с които ще се погасят старите задължения, Газпром ще достави на Украйна най-малко 5 млрд куб. м. и тези доставки ще бъдат задължителни и за двете страни", казва Йотингер.

 

 България е страната в Европейския съюз, която най-силно ще пострада при спиране на газовите доставки от Русия за период от шест месеца.

 

Това се посочва в доклада от проведения в последните седмици стрес тест на газовата система в Европа. Той бе извършен от Европейската комисия и конкретно от екипа на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

В групата на България попадат още Финландия и Естония и в по-малка степен Румъния. В доклада, изготвен от комисията, се посочва, че ако газът от Русия спре, страната ни ще има недостиг от над 40% на природен газ. И това е при вариант, че успеем да намери методи за сътрудничество със съседите си, за да си добавим от тях природен газ. Уверението на този етап е, че Гърция може да осигури определено количество от необходимото дневно потребление на синьото гориво.

 

Според анлиза на ЕК около 3 млн. куб. м на ден могат да идват от Гърция, която от своя страна ще внася гориво през LNG терминала си. От ЕК посочват, че България от своя страна ще може да осигури на Гърция по-високи обеми електроенергия, което ще позволи на газовия и електроенергийния сектори в двете страни да останат относително стабилни

 

Ако това не се случи, недостигът на природен газ ще нарасне до 61%. Това би довело, освен до икономически загуби за предприятията, които използват суровината, но и до 66% липса на ресурс за отопление на домакинствата в големите градове по време на заложена в стрес теста студена вълна през февруари.

 

Европейската комисия отбелязва, че за посочения 6-месечен период, ако Русия спре своите доставки, ЕС ще трябва да намери нови източници на газ за 22% от своето общо потребление. Останалите 78% в момента се осигуряват от собствено производство на територията на ЕС (29%), налични запаси в подземни хранилища (20%), доставки от Норвегия (17%), LNG внос (7%) и внос през тръброводи от Северна Африка (5%).

 

От ЕК посочват, че от тези 22%, които се внасят от Русия, могат да бъдат компенсирани  близо 80%, като 20% от доставките няма да могат да бъдат заменени по никакъв начин. Компенсирането на останалите 80% ще стане най-вече с увеличаване на доставките на втечнен природен газ (LNG) от Катар, завишен внос от Норвегия и рационално използване на наличните резерви.

 

ЕК отбелязва, че за да се намалят въздействията от евентуалното спиране на руския газ е много важно страните от ЕС, както и кандидат-членките да засилят партньорството по между си и да осигурят нормално протичане на синьо гориво през интерконекторните си връзки. В стрес теста е посочено, че България не си е научила особено добре урока от 2009 г., когато за няколко седмици имаше спиране на доставките на приодния газ, тъй като не е направила необходимото, за да заработят интерконекторните й връзки с Румъния, Гърция и Сърбия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4587 |07.10.2014 Ексшефът на "Булгаргаз" поема „Южен поток България” . 22| 5014 |19.09.2014 Миков: Имаме картбланш за „Южен поток” . 22| 4239 |17.09.2014 Брюксел пак ни размаха пръст за „Южен поток” . 32| 5788 |12.09.2014 Е. Захариева: Стойнев е взел заем за „Южен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads