Реклама / Ads
0| 5306 |21.05.2014 НОВИНИ

Йотова: Чакаме повече пари по ОП „Конкурентноспособност”

.
“Най-голямата трудност досега бе чакането за одобрение при кандидатстване по оперативните програми. Забавянията при разглеждане на проект са от порядъка на шест месеца до две години и дори той да бъде одобрен, технологиите, описани в проекта, междувременно са остарели”, оплакаха се предприемачи на Илияна Йотов.
 

 

Тя ги увери, че в новия програмен период правителството на Пламен Орешарски е предприело необходимите стъпки проектите да се разглеждат за броени дни, а не за месеци, както е било досега.

 

„Добрата новина за малките и средни предприятия е, че ще има повече пари по ОП „Конкурентноспособност”, както и че бюрокрацията при управлението на програмата е сведена до минимум”, заяви Илияна Йотова.

 

„Мисля, че е задължително министерствата да изпращат обратна връзка до тези, чиито проекти се отхвърлят. Така ще се подобри прозрачността, а бизнесът ще знае какви грешки да избягва при следващо кандидатстване”, каза още Йотова.

Според нея задграничните ни дипломатически представителства трябва да положат още усилия, за да създават условия и контакти за развитие на българските предприятия на чуждите пазари. „Държавата трябва да защитава своите предприемачи в чужбина, когато интересите им са накърнени. Европейските средства ще спомогнат на бизнеса само когато има успешна национална политика за развитие на икономиката. Усилията на един посланик не стигат, нужно е държавната администрация да застава с цялата си тежест зад българските предприятия, когато им се анулират конкурси в друга страна, които те са спечелили.”

 

Йотова се срещна и с жители на кв. „Филиповци” в столицата. Европейският съюз отделя огромен бюджет за социалнослаби, включително и роми, но тези пари потъват някъде, споделиха хората. „Искаме по-строг контрол от вас върху общината и тези, които харчат нашите пари”, казаха още те.

 

Според Йотова е много важно децата да ходят на училище, за да могат по-лесно да си намират работа. „У нас повече говорим за интегриране на ромите, отколкото реално се върши нещо. Общината е длъжник на жителите на Филиповци, защото не може да се искат само скъпи наеми, без да се подобряват елементарните условия за живот”, заяви Йотова. Тя обеща да оборудва специална зала за тренировки по бокс с разрешението на директора на 103-то училище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5685 |20.05.2014 Цацаров: Българите имат повече оръжия от армията . 1| 5527 |19.05.2014 Тройно повече наблюдатели за изборите . 0| 5171 |18.05.2014 И.Йотова: Битката между левите и десните в Европа може реши България . 0| 5630 |17.05.2014 И. Йотова: Бъдещето на икономиката е в малките и средните предприятия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads