Реклама / Ads
0| 4965 |23.06.2015 НОВИНИ

Йотова: Не се знае бг-позицията по бежанския проблем

.
Илияна Йотова
„БСП настоява за ясна българска позиция по бежанския проблем”. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов. Той припомни, че парламентарната група на левицата има позиция по въпроса с бежанците още от началото на годината.
 
„Направихме предложение цялостната координация по въпроса с бежанците да бъде поета от министър председателя. Всички си спомняме  бъркотията между вицепремиера Кунева, военния министър и вътрешния министър. До този момент не сме наясно какво е придвижването по въпроса”, коментира Мерджанов. По думите му сме свидетели на редица оплаквания на шефа на държавната агенция за бежанците, че капацитетът й е изчерпан, но няма ясна българска позиция. Той подчерта, че това става особено важно с оглед на факта, че  на 24 и 25.06.2015г. в Брюксел ще има среща на върха и това ще бъде една от основните теми.
Илияна Йотова: Трябва да следим къде изтичат средствата за справяне с бежанския проблем
          
„Трябва много стриктно и да се следи разходването на тези 8. млн. лв. които България  получи като допълнителна помощ за справяне с бежанския проблем”, заяви евродепутатът от групата на S&D и зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност в ЕП Илияна Йотова. Тя подчерта, че левицата има съмнения доколко рационално се изразходват тези пари и къде изтичат. Йотова обясни и че в последните седмици  е била затрупана от писма от български лекари преводачи, за това, че от Коледа насам Българската агенция за бежанците не им изпраща дължимите суми. „Нашите притеснения са свързани и с натъпването на летния сезон и поддържането на хигиената в бежанските лагери и потенциалната опасност от епидемия”, каза още тя.   
          
Йотова изрази притеснение за няколко основни въпроса: не се знае каква е българската позиция и с какво българският министър-председател ще отиде в Брюксел, каква ще е позицията му по отношение на 60-те хиляди бежанци, които в следващите две години трябва да намерят подслон в Европа, ще трябва ли България да остане в групата страни, приемащи бежанци или като Италия и Гърция ще е страна, от която ще бъдат разпределяни бежанци в други държави. „Нащият интерес е да попаднем във втората група страни, защото България има тежки проблеми и всички статистически данни показват, че нашият капацитет е вече изчерпан”, категорична бе тя.
МС не може да вземе решение зад гърба на депутатите и българските граждани
         
Илияна Йотова подчерта нуждата от провеждането на дискусия на тази тема и в Народното събрание. „Това решение на Министерски съвет не може да бъде взето нито зад гърба на народните представители, нито зад гърба на българската общественост, защото става въпрос за национален интерес”, заяви евродепутатът. Тя подчерта, че като зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност на ЕП ще бъде докладчик по оценката на парламента за мерките, които ЕК вече е предложила. „Моята амбиция е в тази оценка да влезе и  сухопътната граница с Турция, особено заради тревожните данни, идващи от там”, заяви Йотова и допълни, че близо 2 млн. бежанци са в Турция и ще трябва да има нов кръг от преговори с нашата страна, за това кой и как ще бъде пропускан. Тя подчерта, че по данни на международни и европейски служби за сигурност със затягане на колтрола в Средиземно море, голяма част от бежанците ще потърсят път през сухопътната ни граница с Турция и неразработените пътища през Черно море. „Всичко това поставя въпроса не само за националната ни сигурност, но и за тази на Европа”, заключи Илияна Йотова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4521 |15.06.2015 Ил. Йотова: Миков ще направи промени в ИБ на пленума на истината . 1| 4531 |11.06.2015 ГЕРБ и РБ за ловците: Автобуси, БСП и хора, незнаещи защо протестират . 34| 11681 |10.06.2015 Корумпират политици и магистрати с по 5 млн месечно, Борисов ги знае . 17| 4681 |24.05.2015 Янаки Стоилов: Престижът на знаещия да е по-висок от този, който е присвоил богатство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads