Реклама / Ads
6| 5390 |29.11.2017 НОВИНИ

Иран отказа на Борисов достъп до въздушното си пространство

.
Бойко Борисов
Самолетът ”Еърбъс” на авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална визита в Саудитска Арабия, не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи.
 

Затова се наложило да премине над територията на Ирак. Това съобщи пред българските медии в Рияд вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

 

Експерти по външна политика предположиха, че рестриктивната мярка е наложена заради българското оръжие, което стига до ИД през Саудитска Арабия, така и заради факта, че въоръжаваме терористите в Йемен. Властите у нас продължават да се правят на разсеяни при всеки сигнал, че страната въоръжава терористи в различни горещи точки на света.

 

При подобен полет, като този на Борисов, по правило предварително се предупреждават официалните власти за въздухоплаване на всяка страна, над която ще прелети правителственият самолет. Тогава се задействат службите за сигурност на съответната държава, които трябва да преценят дали персоната може да застраши националната сигурност на страната. Отказът на Иран да пусне българският премиер, може да се счете и като такъв знак, обясниха пред Фрог нюз авиоексперти.

 

"След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът. Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни", заяви Захариева.

 

„Научихме, че иранските ВВС не са знаели, че на борда на самолета е българският министър- председател. Те са допълнили, че са отчели леко отклонение от маршрута на машината и са помолили екипажа да напусне въздушното пространство на Иран. Самолетът се е върнал във въздушното пространство на Турция и е продължил полета си през Ирак. Фактическите обстоятелства тепърва ще се изясняват. Единствената промяна за нас беше, че самолетът кацна на друго летище в Рияд“, допълни Захариева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4727 |28.11.2017 Борисов пристигна в Саудитска Арабия . 19| 5391 |28.11.2017 Борисов съзря конспирация и саботаж на Столетницата в разровения ”Дондуков” . 0| 4190 |28.11.2017 Пациенти протестираха в София заради отказа за плащане на нови лекарства . 10| 5562 |27.11.2017 Борисов: Турция няма да се присъедини към ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads