Реклама / Ads
1| 5113 |03.10.2009 НОВИНИ

Ирландия подкрепи Лисабонския договор

.
Източник: източник
Ирландия даде рамо на Лисабонския договор! Новината съобщават всички световни агенции. Предварителните данни сочат, че близо 53 на сто от ирландците са подкрепили документа, който утвърждава реформата и новата структура на ЕС.
 

"Резултатите от екзит пол проучванията дават превес на тези, които са гласували с "Да", най-вече в работническите градски квартали, където миналия път бяха силните позиции на противниците", съобщава източник от управляващата партия в Ирландия „Фиана фойл”.

Ръчното преброяване на бюлетините ще започне по-късно днес.

Сега вече ще се задействат процедурите за избор на шеф на ЕС (вероятно Тони Блеър) и обявяването на еврокомисарите в Европейската комисия. До дни ще е ясно българското предложение, както и ресора, който ще поеме нашият еврокомисар.

През миналата година Ирландия проведе референдум за приемането на Договора от Лисабон, но тогава гражданите на страната отхвърлиха документа. По настояване на Брюксел Ирландия се съгласи да организира повторно гласуване, за което ЕС беше принуден да направи някои политически отстъпки. Очевидно това е дало резултат.

На срещата на ЕС на 19 юни тази година европейските лидери се съгласиха да предоставят на Ирландия гаранции, че Лисабонският договор няма да повлияе негативно на редица вътрешнополитически аспекти, в това число на абортите и военния неутралитет на страната. Според инициаторите за подписването на този протокол тези отстъпки би трябвало да позволят на гражданите да подкрепят договора на повторния референдум.

Ирландия е единствената страна в Европейския съюз, където новият договор трябваше да бъде одобрен на всенародно гласуване. Във всички останали страни той беше ратифициран от националните парламенти.

Ирландия не за първи път в историята си отхвърля европейски документ. През 2001 г. на подобен референдум ирландците не одобриха Договора от Ница, където беше залегнало разширяването на ЕС с присъединяването на страните от Централна и Източна Европа. Правителството на страната организира втори референдум, на който в крайна сметка документът беше приет и по ирония на съдбата разширяването на ЕС през май 2004 г. се случи именно по време на ирландското председателство на съюза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5074 |26.09.2009 Махат банковите сметки от брачния договор . 1| 4660 |25.09.2009 Лъчезар Иванов от ГЕРБ също подкрепил амнистията . 0| 4944 |23.09.2009 Прекратяват договора на правителствен самолет . 3| 4552 |17.09.2009 Сините биха подкрепили ГЕРБ в София, ако ...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads