Реклама / Ads
4| 6989 |05.02.2010 НОВИНИ

МК иска оздравителен режим за студия „Време”, но без досегашния шеф

.
Станимир Трифонов е освoбоден от поста директор на студия
Не е обсъждан вариант Станимир Трифонов да изработи тази оздравителна програма, тъй като Министерството на културата има различия с него за философията на управлението на дружеството.
 
От доста време в Министерството на културата се анализира работата на Филмова студия „Време”, като този въпрос стана особено актуален поради намаления бюджет за 2010 година и загрижеността да набавим средства за дейността на културните институти, пише в становище на МК за промените във Филмова студия „Време“.

Държавната политика за подпомагане на българското филмопроизводство се провежда от Изпълнителна агенция Национален филмов център, откъдето се разпределят държавните субсидии съгласно Закона за филмовата индустрия.
Филмова студия „Време” е единственото държавно търговско дружество в областта на филмопроизводството. В ИА НФЦ са регистрирани 367 продуценти и всички те са частни дружества. Изключение е само държавната Филмова студия „Време”, която има привилегията да ползва държавно имущество и техника и в същото време получава държавна субсидия от НФЦ и БНТ.

Министерството на културата счита, че като държавно търговско дружество, което ползва държавна собственост, Филмова студия „Време” трябва да реализира печалба, която да се влива за развитието на културата. Финансовите резултати на студия „Време” за 2008 и 2009 г. обаче сочат, че при оборот около 500 хиляди лева годишно тя реализира печалба едва 15 000 лева. След като обсъди възможността за закриване на студия „Време”, която не носи печалба и не е орган на държавната политика в областта на филмопроизводството, Министерството на културата реши да даде последен шанс на дружеството и възложи на новото ръководство да изработи оздравителен план.

Не е обсъждан вариант Станимир Трифонов да изработи този оздравителен план, тъй като Министерството на културата има различия с него за философията на управлението на дружеството – той смята, че Студия „Време” е творческа организация за филмопроизводство, която трябва да се облагодетелства от държавната собственост. Ако оздравителният план не бъде изпълнен, Министерството на културата ще управлява държавните имоти, използвани от студия „Време”, съгласно изискванията на закона, пише в становището на Министерството на културата.

Днес Станимир Трифонов дава пресконференция и ще отговори на въпросите: „Как се ликвидира едно работещо предприятие? Верни ли са обвиненията, с които се мотивира уволнението на директора на филмова студия „Време”?“. Пресконференцията е обявена по следния начин: „За времето в българското кино” - „публична лекция” на проф. Станимир Трифонов - режисьор, директор на филмова студия „Време” до 02.02.2010 г.

Станимир Трифонов, който беше освободен като управител на Филмова студия „Време“, заяви, че искат да ликвидират Студия „Време“. Разбрах, че на заседание на Колегиума на Министерството на културата е взето решение за ликвидация на Филмова студия „Време“, каза освободеният управител на студията Станимир Трифонов.

Известният режисьор е управител на студията вече 6 години, а министърът на културата Вежди Рашидов го освободи от длъжността на 3 февруари. Според пресцентъра на МК причината за освобождаването на Станимир Трифонов от заеманата от него длъжност е анализът на финансовите резултати на дружеството за 2008 – 2009 година. За управител на филмова студия „Време” - ЕООД министър Рашидов назначи Зорница Попова, възпитаник на НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. На Попова е възложено в тримесечен срок да представи оздравителна програма за развитие на дружеството, пише в съобщението на МК.

Станимир Трифонов определи тази информация като клеветническа и заяви, че информация за финансовите резултати на дружеството за 2009 все още не е предадена в МК, защото има законови срокове за това. Печалбата обаче преди данък за 2008 е 16 хил. 807 лева, а прогнозната печалба за 2009 е 24 хил. 414 лева. При това през 2008 е оборудвано ново монтажно и звукозаписно студио и са изработени 2 игрални и 2 документални филма, а през 2009 са закупени нов снимачен комплект, нова звукозаписна и осветителна техника, като са изработени 2 игрални и 4 документални филма, отбеляза Трифонов. За шестте години, докато е бил управител, Студия „Време“ е изработила 10 игрални, 32 документални и 1 анимационен филм, които са донесли над 25 международни и национални награди, каза режисьорът.

При това по думите му в студията работят 3 щатни служители и търговското дружество не е получило и стотинка държавна субсидия. Всичко е въпрос на спечелени проекти от конкурси.

На свое заседание Националният съвет за кино, който обединява цялата кинообщност, е приел писмо с призив до Министерството на културата да се спре ликвидацията на Студия „Време“. Два часа след като писмото е било депозирано в МК е дошла и заповедта за уволнението на Трифонов, каза самият той.

Според Трифонов не става дума за никаква оздравителна програма за развитие на дружеството, още повече, че Зорница Попова, родена през 1972 година, е била завършила актьорска майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5130 |04.11.2009 Великобритания запазва визовия режим за българи и румънци . 0| 5112 |12.06.2009 Синдикатите от „Кремиковци” очакват днес да бъде одобрен оздравителен план . 0| 4929 |04.06.2009 Вкарват в черен списък общините с незаконни лицензионни режими . 0| 4589 |05.07.2007 Миньорската стачка = режим на тока?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads