Реклама / Ads
21| 5265 |26.01.2009 НОВИНИ

Искат ефективни присъди за убийците на Мартин Борилски

.
Жестокостта на убийството разтърсва Франция: Мартин е намушкан над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости на черепа. Жилището на 24 годишния младеж е потънало в кръв, той очевидно се е съпротивлявал дълго на нападателите си.
 

 Френските криминалисти намират на местопрестъплението множество веществени доказателства: косми, намерени в ръцете на убития, парчета кожа под ноктите му, окървавени чужди  дрехи. По веществените докателства има многобройни следи от ДНК, а проведените във Франция експертизи установяват чия е тя: на Георги Желязков и Стоян Стоичков – Барона, съученици на Мартин от езикова гимназия във Варна. Според експертите вероятността следите да са на някой друг, а не на Желязков е 1 на 15 трилиона, а в случая с Барона вероятността за друг човек е 1 на 236 милиарда. В материала под ноктите на убития отново е открита ДНК на Желязков. Отделно френската полиция доказва по неоспорим начин, че Георги Желязков е използал телефона на Мартин след убийството. В Желязков е намерена кредитната карта на жертвата.
Според френските криминалисти уликите срещу заподозрените Желязков и Стоичков доказват по неоспорим начин, че убийството е извършено от тях.
Въпреки, че извършителите са разкрити от френските криминалисти, у нас са нужни цели 3 години и сериозен международен натиск, за да се стигне до съд, а после - след повече от 4 години - двамата обвиняеми са оправдани. На 21 януари тази година Великотърновския апелативен съд потвърди издадената по-рано оправдателна присъда на Шуменския окръжен съд – решение, станало повод за официално изразеното възмущение на френското посолство.
Основната причина за това поредно доказателство за пълния провал на българската съдебна система: “бащата на главният заподозрян е бивш магистрат, който поддържа солидни приятелски връзки сред българската полиция и е подозиран, че работи за обезпокояваща мафиотска група”, както пише френският ежедневник “Le Figaro” още през 2002 година. Изданието обвинява директно полицията във Варна, че прикрива убиеца на Мартин.
Бащата на обвиняемия е варненският адвокат Борислав Желязков, бивш заместник-началник на окръжната следствената служба във Варна.
До днес подсъдимите Желязков и Барона са на свобода срещу парични гаранции от по 2 хиляди лева. Инициаторите на подписката апелират към Главна Прокуратура и лично към г-н Борис Велчев, да се самосезира и да даде на обществеността отговор на следните въпроси:
1. По каква причина не са публикувани мотивите на съда за оправдателната присъда? Какво пише в тези мотиви?
2. Оказван ли е натиск върху съдебната система за забавяне на делото и издаване на оправдателна присъда от страна на  Борислав Желязков, както твърдят френските власти? Разследвани ли са обвиненията, изразени от френска страна, за натиск от страна на Желязков?
3. По какъв начин ще опровергаете възмущението, изразено официално от посланника на Франция у нас, по повод оправдателната просъда? Разполага ли съда с аргументи, за да защити решението си?

Подписката е на адрес:

(https://www.podpiski.org/?petitions:borilski)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4554 |08.01.2009 Опозиционни лидери искат управленска алтернатива . 55| 5791 |21.12.2008 Преизбраха Волен Сидеров за лидер, от Атака не искат коалиция с ГЕРБ . 12| 4973 |10.12.2008 Грънчарова: Спешно се нуждаем от присъди по значими дела . 30| 5229 |05.12.2008 greshka 67

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads