Реклама / Ads
1| 4778 |01.12.2015 НОВИНИ

"Ислямска държава" с нова стратегия срещу коалицията

.
"Ислямска държава" смени стратегията
"Ислямска държава" смени стратегията си и от изграждането на халифат се насочва към удари срещу коалицията." Това заяви главният координатор за борбата с тероризма на ЕС Жил Керхоф пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел. Атентатите в Анкара и Париж, както и свалянето на руския пътнически самолет в Египет били прояви на тази нова стратегия.
 

"Ислямска държава" търси видими победи, за да привлича привърженици и средства", добави европейският антитерорист №1.

Той предупреди, че е опасно да се прави връзка между бежанската вълна към Европа и терористите и посочи, че двете най-важни задачи пред ЕС сега са сигурността на гражданите и запазването на свободата на придвижване и Шенген.

Керхоф призова евродепутатите да помислят как ЕС може да помогне на мюсюлманите да се справят с радикализацията на европейски граждани. "В Европа живеят 20 млн. мюсюлмани и ние трябва да им помогнем да формират ислям – отворен, мирен и споделящ нашите ценности", заяви той в Европарламента в Брюксел. Една възможност това да се случи според него са европейските фондове.

Координаторът за борбата с тероризма каза, че ЕС има достатъчно инструменти да събира информация за потенциални терористи и удари, но че не ги използва ефективно. В Шенгенската информационна система (ШИС ) се водела точна статистика за откраднати автомобили и излежаващи присъди джихадисти, но нямало пресни данни за движението на радикализирани граждани, които биха позволили да се следят техните имейли и телефонни разговори. Едва 5 шенгенски държави актуализирали в реално време информацията, постъпваща в ШИС.

ЕС разполага още с бази данни в Интерпол и Европол, както и в ПРЮМ, където се събират ДНК, отпечатъци на терористи, както и регистрационните номера на използвани от тях автомобили. Тези системи обаче още не се използват достатъчно, каза антитерорист №1. Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат проблема в четвъртък в Брюксел.

Утре пък Европейската комисия ще предложи въвеждането на нови условия за търговия с оръжие, включително за антикварното и ловното. Държавите-членки на ЕС ще бъдат задължени да избират между предварителното лицензиране и регистрационен режим за всички ловни оръжия, като ще бъде затегнат и редът за купуването им. В частност ще бъде забранена търговията в интернет, а за изключенията – купувачът ще се явява на определено място, за да си получи покупката и да бъде регистриран и проверен от властите. Същият режим ще бъде въведен и за колекционерите и собствениците на антикварно оръжие.

След парижките атаки ЕС ще допълни и списъка на прекурсорите, от които се правят експлозиви, като в тях ще бъдат включени някои вещества, използвани в градинарството и козметиката. Ще се предложи криминализиране на пасивното обучение, пътуването с терористични цели, както и финансирането на такива движения, за да се преследват „домораслите“ радикали, поемащи към Сирия. ЕС ще промени и системата за информация за издаване на наказателни присъди, която ще включи и лицата, които нямат европейско гражданство.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5659 |30.11.2015 Путин в Париж: Турция свали Су-24 заради "Ислямска държава" . 5| 4577 |26.11.2015 Путин и Оланд искат широка коалиция срещу "Ислямска държава" . 6| 4585 |25.11.2015 Златанова: Образованието е единствената имунизация срещу радикализма . 5| 4525 |23.11.2015 Нова декларация против винетките, готвят протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads