Реклама / Ads
2| 2610 |29.03.2024 НОВИНИ

"Ислямска държава" потвърди ареста на четирима свои членове, отговорни за терористичния акт в Подмосковието

.
Източник: БГНЕС
Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) потвърди днес ареста в Русия на четирима свои членове, отговорни за смъртоносната атака в концертна зала край Москва, ден след като руските власти отправиха нови обвинения за връзки на нападателите с "украинските националисти", съобщи Франс прес.
 

Отговорността за терористичната атака, при която преди седмица в зала "Крокус сити хол" загинаха 143 души, вече беше поета от ИД, но руските власти все още смятат, че зад нея стоят "украинските националисти". Киев категорично отхвърля възможността да е замесен в нападението.

 

Изданието на ИД "Ан Набаа" потвърждава, че "четирима бойци, които са войници на халифата", са атакували залата в предградие на Москва. Трима от тях са използвали автомати, а четвъртият е предизвикал пожар, отбелязва "Ан Набаа", цитиран в каналите на мобилното приложение "Телеграм" на джихадистката групировка.





След кървавия акт извършителите са избягали от местопрестъплението. Руските сили са започнали издирване и накрая са обкръжили терористите в гориста местност. "Дано Бог ги освободи от пленничеството им", посочва седмичникът "Ан-Набаа".

 

При бруталната атака, която е най-смъртоносната в Русия от 20 години насам, загубиха живота си най-малко 143 души, а 360 пострадаха, включително деца. Руските власти информираха за ареста на 11 души, включително четиримата предполагаеми нападатели. На осем от тях са повдигнати обвинения и са задържани под стража.





Руският Следствен комитет, органът, отговарящ за основните криминални разследвания, заяви вчера, че извършителите на нападението са имали "връзки с украинските националисти" и са получили "големи" суми пари в брой и криптовалута от Украйна.

 

Самият руски държавен глава Владимир Путин каза, че четиримата нападатели са били арестувани в руската Брянска област при опит да избягат в Украйна, където от украинска страна е бил подготвен "прозорец", позволяващ им да преминат границата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2381 |29.03.2024 Зам.-председателите на Сметната палата: Подложени сме на невероятно напрежение . 32| 90669 |29.03.2024 Посланикът на САЩ: Разочаровани сме! . 0| 2312 |29.03.2024 Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува . 33| 9725 |29.03.2024 Кога български интелектуалци и учени ще заявят: Разследвайте Борисов и Путин! Нобелисти го направиха, а Айнщайн през 1933-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads