Реклама / Ads
12| 2700 |02.08.2023 НОВИНИ

ISW: Иран създава фабрика за дронове в Беларус и Русия, за да праща “Шахед” по-бързо

.
Иран иска да създаде фабрика за дронове в Беларус и Русия, за да направи по-бърза доставката на “Шахед” на фронта в Украйна, съобщава Институтът за изследване на войната. Производството на ирански дронове в Беларус и Русия ще бъде от полза както за Русия, така и за Иран.
 

Началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамад Багери призова за по-голямо сътрудничество между Иран и Беларус в отбранителната индустрия по време на среща с беларуския министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин в Техеран вчера. Иранският министър на отбраната и логистиката на въоръжените сили бригаден генерал Мохамад Реза Ащиани подписа споразумение за военно сътрудничество с Хренин на 31 юли.

 

Допуска се, че Ащиани и Хренин може да са обсъдили създаването на фабрики за дронове-камикадзе "Шахед" в Беларус, за да подкрепят руската инвазия.


През май 2023 г. Украйна заяви, че ирански инженери проучват как да преобразуват фабриките в Гомел (Беларус) в съоръжения за производство на дронове.


Администрацията на американския президент Джо Байдън разкри през юни, че Русия да построи фабрика за производство на дронове в Елабуга, Татарстан.

 

Русия ще спечели, като по-лесно придобие ирански дронове за нахлуването си в Украйна. Израелските и украинските медии отбелязват, че изграждането на иранска фабрика за дронове в Беларус ще облекчи "логистичните проблеми“, пред които е изправена Русия при транспортирането на ирански дронове от Иран до Русия през Близкия изток.


Иран ще спечели, като получи приходи за иранската икономика. В момента Иран е изправен пред критични икономически условия, като стойността на риала надхвърли 500 000 риала за един щатски долар на 1 август. Иранският статистически център съобщи на 25 юли, че нивото на инфлация в Иран е приблизително 47,5 процента.


Русия също може да бъде от полза на иранската армия. Западните медии спекулираха в края на 2022 г., че Иран може да получи руски изтребители Су-35 в замяна на доставка на Русия с дронове. Иранските военни обаче все повече изразяват скептицизъм относно получаването на Су-35 през последните месеци.


Тясното сътрудничество на Иран с Беларус и Русия може да се дължи отчасти на това, че Иран е подписал дългосрочни стратегически споразумения с тези страни.


Институтът за изследване на войната посочва още в анализа си, че Русия може би целенасочено се опитва да преувеличи украинските атаки в Черно море, за да представи Киев като безотговорно заплашваща цивилни кораби - нещо, което Украйна отрича. Наративът на Киев обаче създават условия за по-нататъшна ескалация на военноморската дейност и консолидиране на контрола в Черно море, въпреки че няма индикации, че украинските атаки срещу руски военни цели са заплашвали цивилни кораби

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4931 |01.08.2023 Министър Василев с важна новина: Увеличаваме финансирането на ин витро процедурите с 20 процента . 0| 2696 |01.08.2023 Днес в КЕВР ще бъде окончателно депозирано предложението за цената на природния газ през август . 0| 2540 |01.08.2023 32 са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас . 4| 2800 |31.07.2023 Министър Динкова: Обмисля се създаване на туристическа полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads