Реклама / Ads
3| 11136 |06.04.2024 НОВИНИ

ISW: Малко вероятно е Кремъл да предприеме усилия за мобилизация на жива сила в краткосрочен план

.
Източник: БГНЕС
Засилените напоследък темпове на руските настъпателни операции в Украйна вероятно ще доведат до увеличаване на загубите на жива сила и материални средства, но руското Министерство на отбраната (МО) изглежда успешно попълва тези загуби.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

През изминалата седмица руските сили проведоха няколко механизирани щурма приблизително на ниво взвод, рота и батальон западно от Бахмут край Часив Яр, западно от Кременна край Терни и западно от Авдеевка край Бердичи, Семеновка и Тоненке, след като след началото на кампанията за превземане на Авдеевка през октомври 2023 г. на целия театър се провеждаха предимно пехотни "месни" щурмове.

 

Предишният модел на руските атаки, водени от пехотата, не използваше мащабни бронирани машини за сметка на по-големи загуби на жива сила и изглежда, че Русия успешно използва текущите си усилия за криптомобилизация, за да компенсира увеличените загуби на жива сила.





Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-майор Вадим Скибицки заяви на 15 януари, че Русия набира около 30 000 души личен състав месечно, които руските военни използват за попълване на загубите на личен състав в Украйна и за формиране на резерви на тактическо и оперативно ниво.

 

Наблюдаваната нова тенденция, при която руските сили вече използват повече превозни средства, отколкото беше наблюдаваният преди това стандарт за тактически нападения, предполага, че руските военни може би вече не са толкова ограничени или загрижени за загубите си на бронирани машини и танкове.

 

Британският мозъчен тръст "Международен институт за стратегически изследвания" (IISS) съобщи на 12 февруари, че Русия вероятно ще може да поддържа сегашния темп на загуба на превозни средства (над 3000 бойни бронирани машини годишно) в продължение на поне две или три години, като основно възстановява превозни средства от складовете.

 

Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец съобщи на 4 февруари, че руската отбранителна промишленост може да произвежда 250-300 "нови и напълно модернизирани" танка годишно и може да ремонтира още около 250-300 повредени танка годишно, което предполага, че в момента Русия може да компенсира загубите си на превозни средства в Украйна чрез възстановяване на превозни средства от складовете от съветската епоха.

 

Малко вероятно е Кремъл да предприеме непопулярни усилия за мобилизация на жива сила или икономическа мобилизация в краткосрочен план, освен ако загубите на жива сила или материални средства в Русия не се увеличат значително над точката, която настоящата криптомобилизационна кампания и отбранителният производствен капацитет на Русия могат да поемат.





Неотдавнашното засилване на механизираните нападения в Източна Украйна показва, че руското командване изглежда вярва, че Русия е в състояние да компенсира загубите при тези засилени механизирани нападения, докато се подготвя за прогнозираното настъпление през лятото на 2024 г.

 

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и украинските сили съобщиха, че в нощта на 4 срещу 5 април са извършили една от най-големите серии от удари с безпилотни самолети по военни обекти на територията на Русия, насочени срещу най-малко четири руски военновъздушни бази.

 

Украинските медии съобщиха, че източници от украинските служби за сигурност, включително Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР), са заявили, че СБУ и украинските сили са нанесли успешни удари по летища край градовете Курск и Ейск, Краснодарски край; авиобазата "Енгелс" в Саратовска област; и авиобазата "Морозовск" в Ростовска област.

 

Тези украински източници от сферата на сигурността съобщават, че украинските безпилотни удари са нанесли значителни повреди на три стратегически бомбардировача Ту-95МС в авиобаза Енгелс, повредили са два самолета Су-25 в авиобаза край Ейск и са унищожили шест неидентифицирани самолета и са нанесли значителни повреди на други осем неидентифицирани самолета в авиобаза Морозовск.

 

Съобщава се, че при украинските удари са загинали четирима руски военнослужещи във военновъздушната база край Ейск и седем руски военнослужещи във военновъздушната база Енгелс, а във военновъздушната база Морозовск са ранени и убити до 20 руски военнослужещи.

 

Геолокални кадри показват експлозии и активиране на руската противовъздушна отбрана в близост до всички военновъздушни бази, с изключение на тази край Ейск.





ISW продължава да оценява, че украинските удари по цели в Русия са необходим компонент от украинската кампания за деградиране на индустриите, които подкрепят руските военни усилия и военния потенциал, разположен в руския тил чрез асиметрични средства.

 

Руските сили рутинно използват стратегически бомбардировачи Ту-95, разположени в авиобаза Енгелс, за изстрелване на крилати ракети Х-101/Х-555 по цели в Украйна, като към 2023 г. руската армия разполага с около 60 самолета Ту-95.

 

Ако това се потвърди, възможната загуба на около пет процента от руските стратегически бомбардировачи Ту-95 в рамките на един удар би била забележителна. ISW също така по-рано е отбелязвал, че загубата на самолети с фиксирани крила не е пренебрежимо малка, тъй като Русия вероятно разполага с около 300 различни самолета с фиксирани крила Сухой.

 

Понастоящем руските сили използват самолети Сухой за нанасяне на удари с управляеми и неуправляеми плаващи бомби по цялата фронтова линия в Украйна, като преди това са използвали значително по-интензивни удари с управляеми бомби, за да постигнат тактически успехи.

 

Продължителните украински удари срещу руски летища в Русия ще намалят способността на руските Въздушно-космически сили (ВКС) да нанасят ракетни и въздушни удари по цялата територия на Украйна.

 

Украинският министър-председател Денис Шмигал посочи, че Украйна започва да попълва новите части, но се нуждае от допълнителна западна военна помощ, за да ги оборудва по подходящ начин.





В интервю за естонското издание Estonian Public Broadcasting (ERR), публикувано на 4 април, Шмигал заяви, че украинските сили окомплектоват неуточнен брой нови бригади с нов личен състав, но чакат западните партньори да доставят военно оборудване, оръжия и боеприпаси, за да оборудват тези бригади в пълния им краен състав.

 

Шмигал съобщи също, че през последните седмици руските ракетни удари и удари с дронове са повредили или прекъснали около 80% от производството на електроенергия в украинските топлоелектрически централи (ТЕЦ), тъй като руските сили продължават да се възползват от деградиралата украинска противовъздушна отбрана в опит да разрушат енергийната мрежа на Украйна.

 

Украински официални лица продължават да предупреждават, че руските сили системно и все по-често използват химически оръжия и други вероятно забранени химически вещества в Украйна.

 

Командването на украинските сили за поддръжка заяви на 5 април, че украинските сили са регистрирали 371 случая на използване на боеприпаси, съдържащи химически вещества, от руските сили през последния месец и 1412 случая на използване на химически оръжия от руските сили между февруари 2023 г. и март 2024 г.





Според сведенията Русия е извършила хиляди кибератаки срещу железопътната транспортна инфраструктура на Чехия и други европейски държави като част от по-широки усилия за влошаване на транспортната логистика на членовете на НАТО от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

 

Чешкият министър на транспорта Мартин Купка съобщи пред Financial Times (FT) в статия, публикувана на 4 април, че Чехия подозира Русия в провеждането на хакерска кампания, състояща се от хиляди атаки срещу чешкия национален железопътен оператор České dráhy, с цел дестабилизиране на ЕС и разрушаване на критична инфраструктура.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2464 |06.04.2024 8 са новите случаи на коронавирус у нас, в болници за лечение остават 134 пациенти . 7| 3265 |05.04.2024 Йордан Терзийски: Калин Стоянов не пази убития Мартин Божанов, а брани схемата "Нотариуса" . 2| 3128 |05.04.2024 Иван Христанов: Българите живеят на Марс . 3| 2480 |05.04.2024 Заложничка вероятно е убита по погрешка от израелската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads