Реклама / Ads
3| 2495 |04.05.2024 НОВИНИ

ISW: И през 2024 г. основната цел на Русия е превземането на Донецка и Луганска области

.
Източник: БГНЕС
Украински официални лица продължават да подчертават, че основната цел на Русия за 2024 г. остава превземането на Донецка и Луганска области, тъй като руските сили планират настъпателната си операция през лятото на 2024 г.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Оттам припомнят, че наскоро руските сили са напреднали незначително в близост до Купянск, Авдеевка и град Донецк.

 

Първите доставки на възобновената американска военна помощ вече са пристигнали в Украйна в началото на тази седмица.





Вероятно ще са необходими още няколко седмици, преди западните оръжия и боеприпаси да пристигнат в пълния си мащаб на фронтовата линия.

 

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън обяви намерението на Великобритания да окаже дългосрочна подкрепа на Украйна.

 

Камерън дори заяви от Киев, че украинските сили могат да нанасят удари на навътре в територията на Русия с оръжията, предоставени от Лондон.

 

Украински официални лица посочиха, че руските сили в Украйна не са увеличили значително числеността си през последните месеци, но че руската армия продължава да подобрява бойните си качества като цяло, въпреки че от началото на войната е претърпяла широко разпространена деградация, особено сред елитните си части.





Украинските официални лица посочиха, че руските военни вероятно ще запазят сегашния си темп на подмяна на личния състав и няма да генерират значителен брой наличен личен състав, необходим за създаването на резерви на стратегическо ниво за по-мащабни настъпателни операции през 2024 г.

 

Командващият украинските сухопътни сили генерал - лейтенант Олександър Павлюк заяви в интервю за "Таймс", че нито руските, нито украинските сили ще могат да постигнат победа в Украйна единствено чрез настъпателна война.

 

Това е последователна позиция, която украински официални лица и военни анализатори налагат през последните месеци.

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи особено откровена оценка на неотдавнашния руски напредък в Украйна и се въздържа от категорични твърдения за успеха на руските военни усилия, вероятно в опит да смекчи вътрешните очаквания за близките бъдещи успехи на Русия в Украйна преди руската офанзивна операция през лятото на 2024 г.





Руски вътрешен източник, който обичайно е бил точен по отношение на предишни промени в руското военно командване, твърди на 2 май, че руското министерство на отбраната (МО) е сменило няколко високопоставени руски командири през последните месеци.

 

На 2 май НАТО заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от засилването на руските хибридни операции на територията на държавите - членки на Алианса и че тези операции представляват заплаха за сигурността на съюзниците.

 

Генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов обяви, че руският държавен отбранителен конгломерат "Ростех" увеличава производството си на всички варианти на управляеми бомби по време на среща с руския министър-председател Михаил Мишустин на 3 май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2422 |04.05.2024 Очаква ни облачно и дъждовно време . 0| 2424 |04.05.2024 Отбелязваме Велика събота! Месим козунаци и боядисваме яйца . 4| 2495 |03.05.2024 73% от българите смятат политиците за лобисти, свързват лобизма с корупцията . 1| 2516 |03.05.2024 Буяр Османи: Изборите на 8 май са референдум срещу национализма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads