Реклама / Ads
1| 3158 |16.03.2024 НОВИНИ

ISW: Русия се готви за война срещу НАТО, помощта от САЩ е решаваща за Украйна

.
Руските сили показаха способност да се адаптират към бойните действия в Украйна и вероятно ще се стремят да използват поуките от войната в Украйна в продължаващите усилия за подготовка на руската армия за потенциална дългосрочна конфронтация с НАТО. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

На 14 март Foreign Policy съобщи, че генералният директор на Службата за външно разузнаване на Естония (EFIS) Каупо Розин е заявил пред журналисти, че руските военни сили "се превръщат в учеща се организация" след последните две години на война в Украйна и в момента решават проблемите си на бойното поле в рамките на месеци.

 

Розин заяви, че естонското разузнаване оценява, че руските сили до голяма степен са решили проблемите на бойното поле с големи количества жива сила и материални средства и че реформите, разчитащи на масовост, вероятно ще доведат до нискотехнологична руска армия в съветски стил със значителна огнева мощ и артилерия.





В момента Русия се опитва да се преструктурира и разшири в очакване на евентуална война с НАТО през следващите 10 години, а други западни разузнавателни агенции вече са правили подобни оценки.

 

ISW оценява, че продължаващото пресъздаване на Ленинградския и Московския военен окръг (ЛВО и МВО) и усилията за създаване на поне десетина нови формирования вероятно са подготовка за евентуална бъдеща широкомащабна конвенционална война срещу НАТО.

 

Руските сили вероятно ще се опитат също така да гарантират, че руската армия разполага с широкомащабни адаптации от настоящата конвенционална война в Украйна към силите, които предвижда потенциално да водят конвенционална война срещу държави от НАТО, които нямат подобен скорошен опит, от който да се възползват.

 

Руските сили са се справили с много тактически и оперативни предизвикателства в Украйна чрез способността си да разполагат с по-голямо количество материални средства и жива сила от украинските сили, което се вижда най-вече от разчитането на "месни атаки", изискващи много жива сила, за поддържане на относително висок темп на настъпателните операции.

 

През пролетта на 2024 г. руските сили вероятно ще продължат настъпателните усилия за дестабилизиране на украинските отбранителни линии, като същевременно ще се подготвят за прогнозираното ново настъпление през лятото на 2024 г.

 

Забележителните руски адаптации чрез масовизация обаче не са единствените адаптации, които руските сили са извършили в Украйна, тъй като руските военни демонстрират неравномерна склонност към оперативни, тактически и технологични иновации и обучение.

 

Руските отбранителни усилия срещу украинското контранастъпление през лятото на 2023 г. в западната част на Запорожка област бяха сравнително успешни до голяма степен благодарение на способността на 58-а армия с комбинирани оръжия (Южен военен окръг [ЮВО]) да се подготви и проведе доктринално обоснована "еластична защита", която руските сили преди това трудно провеждаха в Украйна.


Предоставянето на западна помощ в областта на сигурността вероятно ще изиграе решаваща роля за способността на Украйна да задържи територията си сега и да отблъсне ново руско настъпление през следващите месеци. Руските сили се опитват да поддържат темпото на настъпателните си операции в цяла Източна Украйна, за да попречат на украинските сили да стабилизират отбранителните си линии.





Руските сили се концентрират особено върху това да се изтласкат възможно най-далеч на запад от Авдеевка, преди украинските сили да успеят да установят по-труднопробиваема линия в района.

 

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви на 15 март, че руските сили са съсредоточили усилията си по посока на Авдийвка и провеждат ежедневни механизирани и пехотни атаки в опит да пробият украинската отбрана.

 

Въпреки че напоследък украинските сили успяват да забавят руското напредване западно от Авдийвка, широко разпространеният недостиг на материали, причинен от забавянето на западната помощ за сигурност, изглежда принуждава Украйна да приоритизира ограничените ресурси в критични сектори на фронта, което увеличава риска от руски пробив в други по-слабо осигурени сектори и прави фронтовата линия като цяло по-уязвима, отколкото изглежда, въпреки сегашния относително бавен темп на руското напредване.

 
Руските сили ще продължат да използват предимствата на инициативата на целия театър на военните действия, за да пренареждат динамично офанзивните си усилия тази пролет и през лятото, вероятно с надеждата да използват възможни украински уязвимости.

 

Възможно е руските сили да наблегнат на опитите си за пробив, преди трудните метеорологични и теренни условия през пролетта вероятно да ограничат ефективното механизирано маневриране от двете страни на линията и допълнително да ограничат руските възможности за постигане на значителен тактически напредък, докато теренът е все още кален.

 

Въпреки това руските сили и преди са засилвали настъпателните си операции при подобни условия и е възможно руските сили да се стремят да поддържат темпото на настъпателните си операции през пролетта, независимо от трудните метеорологични и теренни условия, в опит да се възползват от недостига на украински материали преди обещаната западна помощ за сигурност да пристигне в Украйна.

 
Украински и западни официални лица все по-често предупреждават както за значителен недостиг на украински материали, така и за нова мащабна руска офанзива това лято.

 

Замисълът и дизайнът на руската офанзива през лятото на 2024 г. не са ясни веднага и вероятно няма да бъдат ясни, докато руските сили не я започнат, но руското военно командване вероятно възнамерява да се възползва от всички придобивки, които ще постигне през следващите седмици, както и от прогнозите, че украинската армия може да бъде още по-зле осигурена това лято, отколкото е сега.

 

Добре осигурените украински сили показаха, че могат да попречат на руските сили да постигнат дори незначителни успехи по време на мащабни руски настъпателни действия, и няма причина да се съмняваме, че Украйна би могла да стабилизира допълнително фронтовата линия и да се подготви за отблъскване на докладваното руско настъпление това лято, ако недостигът на материални средства намалее.

 

Западни и украински официални лица изразяват загриженост относно забавянето на западната помощ за сигурността на Украйна преди очакваното руско настъпление. Върховният комисар на ЕС Жозеп Борел заяви на 14 март, че Западът трябва да увеличи и ускори подкрепата си за Украйна, тъй като следващите месеци ще бъдат "решаващи" преди очакваното голямо руско настъпление през лятото на 2024 г.







В интервю за PBS, публикувано на 14 март, Борел заявява, че Европа сама обаче не може да компенсира липсата на американска помощ, тъй като САЩ разполагат с много по-силен и голям военен капацитет, както ISW вече е оценявала.

 

На 15 март в. "Вашингтон пост" съобщи, че високопоставен американски служител е заявил, че Украйна няма "светло" бъдеще, ако САЩ не приемат допълнителния пакет от помощи за Украйна.

 

Съобщава се, че висш съветник на украинския президент Володимир Зеленски е заявил пред Washington Post, че е много вероятно руските сили да постигнат значителни териториални придобивки през лятото на 2024 г., ако САЩ не предоставят помощ на Украйна.

 

The Washington Post съобщи, че Майкъл Кофман от Фондацията за международен мир "Карнеги" е оценил, че допълнителният пакет от помощ от САЩ ще позволи на украинските сили да "спечелят време", но че Украйна трябва да реши и "структурния проблем", свързан с ограничените си човешки ресурси.

Заплахата от значителни руски успехи през следващите месеци не означава, че няма опасност руските сили да постигнат такива успехи чрез настъпателни операции тази пролет.

 
Относителните руски успехи през тази пролет, дори и тактически, могат да създадат условия руските сили да постигнат значителни оперативни успехи през лятото. Нито пък способността на Украйна да стабилизира още повече сегашните фронтови линии тази пролет би попречила на Русия да осъществи пробив това лято.

 

Добре осигурените украински сили вероятно ще могат да предотвратят всяка значителна руски напредък както през пролетта, така и през лятото на 2024 г., стига през следващите месеци да пристигне достатъчна западна помощ за сигурност, която да позволи на украинските сили да се справят с текущия недостиг на материали и да се подготвят и поддържат бъдещи отбранителни операции.

 

Належащият недостиг на системи за противовъздушна отбрана и ракети вероятно ще намали драстично способността на Украйна да се защитава от руски удари както в тила, така и на фронтовата линия през следващите седмици, ако не бъде преодолян бързо. На 15 март в. "Вашингтон пост" съобщи, че украински политици са предали на западни официални източници, че Украйна може да изчерпи част от системите си за противовъздушна отбрана до края на март.

Украинските официални лица съобщиха, че преди това Украйна се е стремяла да сваля четири от всеки пет ракети, които руските сили изстрелват към украинските тилови градове, но недостигът на украинска противовъздушна отбрана може да принуди Украйна да прихване само една от всеки пет руски ракети.

 
Украйна вече трябваше да вземе трудни решения относно разполагането на ограничените си системи за противовъздушна отбрана в тила и по фронтовата линия, а руските сили напоследък полагат усилия да затруднят украинската противовъздушна отбрана както в тила, така и по фронтовата линия.

 

Наскоро руските сили експериментираха с ударни пакети с различни средства за проникване и по-нататъшно оказване на натиск върху украинската противовъздушна отбрана.

 

Руските сили също така използваха въздушни удари с тактически ефект при превземането на Авдиевка в средата на февруари и засилиха и подобриха използването на плаващи бомби по различни сектори на фронта.

 

Намаляването с 60% на способността на Украйна да насочва - да не говорим за сваляне - на руски ракети допълнително ще изостри тези проблеми с разпределението. ISW продължава да оценява, че САЩ остават единственият непосредствен източник на необходимите системи за противовъздушна отбрана като Patriots.


Високопоставени европейски служители подчертаха, че руската победа в Украйна ще доведе до стратегическа заплаха за сигурността на НАТО от страна на Русия.





Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев постави под съмнение суверенитета на Латвия, държава - членка на НАТО, и заплаши латвийския президент Едгарс Ринкевичс след призива на Медведев от 14 март за пълното ликвидиране на Украйна и включването ѝ в състава на Русия по "мирната формула" на Медведев.

 

На 15 март Медведев заплаши живота на Ринкевичс в публикация и заяви, че Русия ще обеси Ринкевичс заедно със сегашното "нацистко" украинско правителство за това, че "желае смъртта на Русия".

 

Медведев също така твърди, че Латвия е "несъществуваща държава". ISW по-рано отбеляза, че сардоничната и крайна "мирна формула" на Медведев от 14 март по-ясно очертава реалните и централни елементи на идеологията на Кремъл и заявените военни цели и оправдания.

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви на 15 март, че не изключва възможността за изпращане на западни войски в Украйна, но че настоящата ситуация не го налага.

 

Макрон заяви, че всеки, който се застъпва за "ограничения" на помощта за Украйна, избира поражението и че "за да има мир в Украйна, [Европа] не трябва да бъде слаба".

 

Макрон отбеляза, че ако Франция реши да изпрати френски войски в Украйна в бъдеще, отговорността за това решение ще бъде единствено на Русия. Макрон заяви, че Западът прави всичко възможно, за да помогне на Украйна, и че не може да има траен мир в Украйна без признаване на суверенитета и международно признатите граници на Украйна, включително Крим. По-рано Politico съобщи, че Франция изгражда алианс от държави, отворени за потенциално изпращане на западни войски в Украйна.

 

На 15 март руският президент Владимир Путин отхвърли продължаващите ограничени набези от украинска територия в граничния регион на Русия. Путин обвини "украинските сили" - имайки предвид вероятни елементи на общоруските проукраински Руски доброволчески корпус (РДК), Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) и Сибирския батальон - че са извършили трансграничните набези в Белгородска и Курска област от 12 до 15 март, за да нарушат провеждащите се в момента президентски избори в Русия и да насочат международното внимание към Украйна.

 

Путин заяви, че руският народ ще отговори на тези набези с "още по-голямо единство" и че проукраинските сили няма да сплашат Русия.

 

Няколко руснаци направиха ограничени опити да нарушат първия ден от гласуването на президентските избори в Русия на 15 март. На 15 март руският опозиционен в. "Север" съобщи, че руският Следствен комитет е открил осем наказателни дела срещу руснаци, които са извършили палежи и са повредили урни в избирателни секции в Русия и в окупирана Украйна.

 
Руски източници разпространиха кадри, на които се вижда как няколко руснаци изливат боя, мастило или боя в урните за гласуване, а руски официални лица съобщиха, че някои руснаци са изсипали боя и върху устройствата за преброяване на бюлетините и са подпалили избирателните секции.





Прокуратурата в Москва предупреди жителите на града да не участват в протестите "По обяд срещу Путин" пред избирателните секции на 17 март по обяд.

Малко вероятно е изолирани обществени протести срещу президентските избори в Русия и президента Владимир Путин да повлияят на хода или резултата от президентските избори в Русия, освен ако не се стигне до широко обществено участие, което също е малко вероятно.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2438 |16.03.2024 Втори Ден на национален траур в памет на патриарх Неофит . 0| 2443 |16.03.2024 Очаква ни слънчева събота . 11| 4042 |15.03.2024 Експертът Бойко Никифоров: Имаме списък с 30-40 магистрати, обвързани с Нотариуса . 7| 2882 |15.03.2024 Кметът Терзиев с лоша новина за жълтите павета - пак ще се пренареждат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads