Реклама / Ads
16| 12263 |31.12.2023 НОВИНИ

ISW: Русия не се интересува от преговори, гони цели в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Украинските сили извършиха серия от удари срещу цели в Русия в нощта на 29 срещу 30 декември и на 30 декември. Източници от украинската сигурност заявиха за западни и украински медии, че са били изстреляни повече от 70 дрона в нощта на 29 срещу 30 декември в руската военна инфраструктура и отбранителни промишлени съоръжения близо до градовете Москва, Белгород, Тула, Твер и Брянск.
 

Съобщава се, че украинските източници за сигурност характеризират тези удари като отговор на руските удари на 29 декември, което беше най-голямата серия от удари с безпилотни самолети и ракети срещу Украйна от началото на войната.

 

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са прехванали 32 украински дрона в Брянска, Орловска, Курска и Московска области в нощта на 29 срещу 30 декември.

 

Несъответствието между тези руски и украински данни вероятно означава, че украинските сили са ударили много от предвидените цели.

 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Материали, публикувани на 30 декември, показват експлозии над град Брянск.

 

Министерството на отбраната на Русия заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила 12 украински ракети за РСЗО в Белгородска област на 29 декември и още няколко украински ракети за РСЗО близо до град Белгород през деня на 30 декември.

 

Според украински източници за сигурност, ударите на 30 декември са били насочени срещу руски военни цели близо до град Белгород.

 

Руските сили извършиха по-малък брой удари с ракети и безпилотни летателни апарати срещу Украйна на 30 декември след голямата руска серия от удари на 29 декември. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли 10 дрона Shahed-136/-131 по цели в Южна Украйна, Искандер-Ракета М в град Запорожие, неопределен брой ракети Kh-59 в градовете Днипро и Одеса и шест неуточнени ракети в град Харков.

 

Украински служители съобщиха, че украинските сили са прихванали пет от безпилотните самолети, ракетата Искандер-М и една от ракетите Х-59.

 

Руските сили са ударили гражданска инфраструктура в град Харков, предприятие в град Одеса и офиса на украинския комисар по правата на човека в град Херсон.

 

Украинският държавен глава Володимир Зеленски заяви на 30 декември, че серията от руски удари на 29 декември са убили 39 души и ранили 159 и са засегнали стотици цивилни обекти.

 

The Economist съобщи на 29 декември, че източник от отбранителната индустрия на Украйна е заявил, че руските удари на 29 декември са били насочени предимно срещу отбранителни промишлени съоръжения в Украйна, включително тези, свързани с украинското производство на ракети и дронове.

 

Руските удари вероятно означават намерение да попречат на Украйна да развие ключов капацитет за поддържане на операции за по-дълги военни усилия и да попречат на усилията на Украйна да търси западни партньорства за съвместно производство в Украйна.

 

Руските официални лица продължават да твърдят, че Русия не се интересува от преговори с Украйна или Запада и възнамерява да постигне максималистичните си цели. Руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин повтори в интервю за руското държавно издание РИА Новости на 30 декември, че Русия ще се съгласи на уреждане, когато Украйна бъде "неутрална, необвързана и без ядрено оръжие", "демилитаризирана" и "денацифицирана". Това са отдавнашни искания на Русия за изключване на Украйна от членството в НАТО и ЕС, отнемане на способността на Украйна да защитава своята земя и народа си и замяната на сегашното избрано украинско правителство с прието от Кремъл правителство.

 

Руски източници конкретно разшириха етикетирането на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев на Одеса, Днепър, Харков, Николаев и Киев като "руски градове" на 28 декември. Известният блогър заяви на 30 декември, че войната ще приключи, когато Украйна позволи на Русия да превземат Харков, Николаев, Одеса и други украински области.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4185 |31.12.2023 103 са новите случаи на коронавирус у нас . 2| 4355 |30.12.2023 Кандидат за управител на НЗОК осъди здравната каса за незаконно уволнение . 11| 5404 |30.12.2023 Хиляди се включиха в Белград в най-големия досега протест след изборите на 17 декември . 2| 4301 |30.12.2023 В Града на хумора са преди всички: Защо в Габрово посрещат първи Нова година?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads