Реклама / Ads
23| 4078 |30.09.2021 НОВИНИ

ИТН вече заговориха за “широк компромис”

.
Източник: БГНЕС
“Има такъв народ” заговори за широк компромис в името на голямата цел - съставяне на правителство. До тук се стигна след два неуспешни опита и новите парламентарни избори, които чукат на вратата за трети път в рамките на година. Заявката на ИТН за компромис освен това идва и на фона на редица социологически проучвания, които показаха спад в доверието.
 

"Рано е за имена. Профилите са ясни - хора, които умеят да водят преговори, диалогични. Не е задължително да са завършили Харвард, но да имат образование", коментира пред Нова телевизия Любомир Каримански от ИТН.

 

С тази заявка от формацията на Слави Трифонов изглежда променят курса си на поведение. В предишното народно събрание то бе по-скоро ултимативно, а поле за компромис нямаше, въпреки лошите изгледи за съставянето на правителство. В крайна сметка ИТН не получи подкрепа от партиите, от които очакваше такава и до гласуване на кабинет не се стигна. Стигна се обаче до размяна на остри реплики между протестните партии и ненадейно се появи разделителна линия.

 

"Анализираме резултатите, даваме си сметка къде са грешките. Ние сме млада партия, нямаме опита, който имат другите партии", каза Каримански. По думите му диалог с проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще има, но срещи не са планирани. Това ще се случи едва след като “Продължаваме промяната” покажат програмата си. 

 

Условието двете формации да се разберат - “да стъпят на фундамент”.

 

Смекчаването на тона се забелязва в последните дни. Вчера Филип Станев от “Има такъв народ” призна, че Христо Иванов от “Демократична България” не е настоявал за министерски постове. Това е в пълен разрез с позицията на ИТН до момента - спомняме си, че от трибуната на Народното събрание самият Тошко Йорданов категорично заяви, че Иванов е настоявал за позиции, а съпредседателят на ДБ го опроверга и посочи, че е настоявал единствено за оповестяване на имената, за да може обединението да прецени дали да даде своята подкрепа. 

 

"Конкретен пост не е искан, но се говореше за консултиране на всяка една длъжност, която ще бъде заета. Не е казвал конкретно име и конкретен пост. Искаше да има той решаващата дума. До областни управители. Това е неизпълнимо условие. Това се нарича извиване на ръце", посочи Станев, който призова томахавката да бъде заровена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4826 |29.09.2021 Филип Станев: Петър Илиев вече е прелистена страница, но нямаше как да го хвърлим на вълците . 3| 3437 |29.09.2021 Министър Стоилов: Главният прокурор вече се охранява от НСО . 25| 32076 |28.09.2021 Бизнесмен: При 7-8 пъти по-ниска производителност от италианската българинът получава повече . 0| 3000 |27.09.2021 През деня – слънчево, привечер очакваме превалявания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads