Реклама / Ads
0| 2242 |28.03.2024 НОВИНИ

ЮИДП-Сливен създаде 11,8 ха крайречни гори по проект „От желязната завеса до зеления пояс: : възстановяване на екологичните мрежи в Югоизточна България“

.
ЮДИП-Сливен създаде 11,8ха крайречни гори по проект „От желязната завеса до зеления пояс.
 

Водещата организация на проекта е сдружение „Българско дружество за защита на птиците” /БДЗП/, с което „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр.Сливен има сключено партньорско споразумение за сътрудничество. Партньори в изпълнението му, освен ЮИДП ДП Сливен, са Фондация „По-диви Родопи” /ФПДР/ и „БърдЛайф Европа и Централна Азия” /БЛИЦА/.


.

С участието си в проекта ЮИДП ДП Сливен има поставена цел за възстановяване на ксеротермни гори и речни галерии в районите на Сакар, Странджа и Източни Родопи, чрез които да се създаде обширна мрежа от жизнени екосистеми, устойчиви на климатични изменения. За осъществяване на поставената цел, в рамките на пет годишния период на договора, ЮИДП предвижда дейности по замяна на 3 180 ха борови култури с местни дървесни видове и създаване на 30 ха крайречни гори.


.

До края на месец март 2024 г., по направление за създаване на крайречни гори, от ЮИДП са залесени с дървесните видове летен дъб и полски ясен 5,5 ха площи на територията на „ДЛС Тополовград“ и 6,3 ха на територията на "ДГС Маджарово". Очакваното изпълнение след края на текущата втора година от проекта е 39,3 %, спрямо общо предвидената площ за 5 годишен период. Освен това залесяване, ЮИДП планира да извърши почвоподготовка на площ от 11,1 ха за предстоящите залесявания през следващата година в ТП "ДГС Маджарово" и ТП "ДГС Елхово". Предстои и отглеждане на залесените култури за създаване на крайречни гори през първата и втората година от проекта, на обща площ 54,3 ха.


.
Проектът е финансиран в рамките на Програмата за застрашени ландшафти, която е управлявана от екип, работещ под ръководството на изпълнителния директор на Природозащитна инициатива Кеймбридж, която сама по себе си е сътрудничество между Университет на Кеймбридж на Старите Школи и водещи международни организации за опазване на биоразнообразието. Университетът получи грант за финансиране на програмата от Аркадия – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг. В резултат на това Университетът е и юридическото лице, което влиза в Проекта чрез подписване на Договор за безвъзмездно финансиране с БДЗП. Продължителността му е 60 месеца, считано от 01.10.2022 г. до 30.09.2027 г. Размера на общото финансиране на проекта е 4 100 833 $, като финансирането за ЮИДП ДП е 499 439 $.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2697 |28.03.2024 Сигналите за бомби в София подадени от имейли с един IP адрес извън ЕС . 0| 2334 |28.03.2024 Министър Богданов: ЕК одобри проект за изграждане на единен инвестиционен портал . 1| 3269 |28.03.2024 Вадим електронно документи за имота . 7| 2663 |28.03.2024 Радан Кънев: Г-н Главчев чудесно може да бъде премиер. Изборите са опасна ситуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads