Реклама / Ads
12| 2561 |13.03.2024 НОВИНИ

Юлия Навалная за The Washington Post: Путин не е политик, а гангстер

.
Източник: личен архив
На 16 февруари 2024 г., месец преди следващите „избори“ в Русия, съпругът ми Алексей Навални беше убит в затвора по пряка заповед на Владимир Путин. Никога не съм искала да бъда политик, не съм искала да говоря от трибуните и да пиша колонки за международни медии. Путин обаче не ми остави избор. Това написа за изданието The Washington Post, Юлия Навалная. 
 

Ето я цялата публикация. 


Искам да ви споделя няколко важни неща, които Алексей се опитваше да каже през всичките тези години.


За да победите Путин или поне сериозно да го накажете, трябва да сте наясно с кого си имате работа. За съжаление твърде много хора на Запад все още го възприемат като легитимен политически лидер, спорят за неговата идеология и търсят политическа логика в действията му. Това е голяма грешка, която поражда нови грешки и помага на Путин да мами опонентите си отново и отново.


Владимир Путин не е политик, а гангстер. Алексей Навални стана толкова известен в Русия и толкова мразен от Путин, защото от самото начало на своята борба той говори за Путин и неговото обкръжение като за бандити, които са завзели и използват властта единствено в името на собственото си обогатяване и реализиране само на лични амбиции.







Погледнете на Путин като лидер на мафиотска групировка - и ще разберете неговата жестокост, неговия цинизъм, склонността му към насилствени действия, любовта му към вулгарния лукс и готовността му да лъже и убива. Всичките му приказки за религия, история, култура и политика могат да подведат западния зрител. Но в Русия всички знаят, че бандитите винаги са обичали да носят големи кръстове, да позират в църквите и да се представят за борци за най-висшата справедливост и традиционни ценности, които според тяхното разбиране се свеждат до жестокия кодекс на професионалните престъпници.


Погледнете на Путин като лидер на мафиотска групировка – и ще разберете как да го накажете и да ускорите края му. За престъпните лидери статусът е много важен – както в бандата им, така и във външния свят. За съжаление Путин взе властта в Русия и там може да се обяви за легитимен президент или дори да бъде коронясан като наследник на руските царе. 


Но защо демократичните държави продължават да признават неговата престъпна власт за легитимна?


Защо световните лидери, избрани на честни избори, се поставят на същото ниво като бандит, който манипулира избори от десетилетия, убива, затваря или прогонва всичките си критици от страната, а сега също е отприщил кървава война в Европа, като напада Украйна?


Не ви обещавам, че отказът да се признаят резултатите от президентските избори през март 2024 г. ще доведе до незабавен крах на режима на Путин. Но това ще бъде важен сигнал за руското гражданско общество, за елитите, които все още са лоялни на Путин, и за целия свят. Сигнал, че Русия не се управлява от признат от всички президент, а от презрян и публично осъден престъпник. Само тогава освобождаването от Путин, дори за хората, които му остават лоялни, ще изглежда като единствен изход от безизходицата и връщане към нормалния икономически и политически живот.







Парите са много важни за престъпните лидери. Путин е напълно безразличен към страданията на обикновените хора както в Украйна, така и в Русия. Той малко се тревожи за състоянието на руската икономика - стига да има достатъчно пари, за да поддържа армията, наказателните служби и да обогатява себе си и своите сътрудници. Единственото нещо, което наранява Путин, е лишаването от доходи за него, семейството му и близкия му кръг.


Може би вече няма да е възможно да се достигне със санкции до самия Путин. Но е възможно да лиши от откраднатото най-близкото му обкръжение, ръководството на неговия режим и проводниците на неговите решения на място. Лишете гангстерите от парите им и те ще загубят лоялността към лидера си.


Ето защо призовавам за максимално разширяване и внимателно прилагане на санкциите срещу всички повече или по-малко видими системни политици, „бизнесмени“, свързани с Путин, официални лица и сили за сигурност в Русия. Лишавайки хиляди влиятелни личности от режима на Путин от техните капитали и имущество, вие ще създадете реални предпоставки за вътрешно разцепление и последващ крах на режима на Путин.


За да не преживее режимът на Путин нова криза, включително такава, причинена от военни неуспехи в Украйна, е важно да се помогне на онези сили, които продължават да се съпротивляват вътре в Русия. 


Не вярвайте, че в Русия никой не се съпротивлява на Путин и всички подкрепят неговата война. 


В Русия е установена строга диктатура. Броят на политическите затворници в руските затвори е три пъти повече, отколкото по време на борбата на съветската система с дисидентите и отказниците. Правата на човека са нарушени, няма свобода на словото и възможност за протест.


Но дори и в такива трудни условия народът на Русия намира начини да се обяви против репресивния режим. Всяка възможност за легално изразяване на недоволството се превръща в масов протест. 







Погребението на съпруга ми в Москва например се превърна в многодневен протест. Въпреки всички усилия на властите, десетки хиляди хора посетиха гроба му, покривайки го с цветя. Хората знаят, че наказателните служби на режима записват всички участници в подобни акции и те могат да бъдат наказани по-късно, но все пак го правят и не само в Москва, но и в цяла Русия.


Последният призив на съпруга ми към руснаците е да участват в кампанията „На пладне срещу Путин“. Същността му е, че противниците на Путин идват в избирателните секции по обед на 17 март. Целта на тази акция не е да повлияе на резултатите от гласуването, които така или иначе ще бъдат фалшифицирани и да не подкрепи някоя от марионетките на Путин, допуснати до изборите. Алексей искаше това да бъде общоруска протестна акция, демонстрираща фалшивостта на изборите на Путин и готовността на руското гражданско общество да продължи съпротивата.


Призовавам западните политически и обществени лидери да помогнат на всички руски граждани, които се съпротивляват на режима на Путин. Призовавам ви да чуете гласа на свободна Русия и най-накрая да заемете принципна позиция спрямо Путин – да не признавате резултатите от фалшивите избори, да не признавате Путин за легитимен президент на Русия.


Светът най-накрая трябва да разбере, че Путин не е този, за когото се представя. Всъщност той е узурпатор, тиранин, военнопрестъпник и убиец.

 

The Washington Post, Юлия Навалная

Превод: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7878 |13.03.2024 Прокурор Вероника Димитрова пред ВСС: Нотариуса и Атанасов присъстваха на коледното тържество на СРП . 0| 2404 |13.03.2024 ЕП прие законодателство за AI, което гарантира безопасността и зачитането на основните права . 0| 2312 |13.03.2024 Тежка катастрофа отне живота на двама души край добричкото село Росеново . 0| 2347 |13.03.2024 Говорител на ЕК: Осъждаме жестокото нападение над Леонид Волков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads