Реклама / Ads
18| 7759 |07.12.2019 НОВИНИ

Юристи: Решението на МС противоречи на Конституцията, в нея няма „независим” прокурор

.
Избраният за нов главен прокурор Иван Гешев
След обявеното днес решение на МС да бъде създадена чисто нова длъжност на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, заваляха коментари в социалните мрежи. Интересно е, че критично се изказват много от хората и организациите, които от години се борят точно с безконтролната фигура на главния прокурор у нас.
 

Ето някои от мненията по темата:

 

"Или си независим прокурор, или те избира зависимата прокурорска колегия, като главният продължава да те цака с методическо ръководство, а за капак и Горанов те пуска без бюджет."

Адв. Емил Георгиев, Фейсбук

 

 

И така, след 10-годишно отлагане премиерът Борисов изведнъж се разбърза да изпълни препоръките на Венецианската комисия. Но извънредното решение на правителството е опит да се направи невъзможното. Как с промени в НПК и в Закона за съдебната власт да се създаде фигура на прокурор, който е независим от главния? След като в пирамидалната йерархия на прокуратурата властта на главния прокурор върху всички останали е бетонирана в Конституцията?
Крайно време е в плахо започналата съдебна реформа да бъде включена прокуратурата и да се пристъпи към нужните промени в основния закон.
Да не пропускаме и другия важен момент:
„Еĸcпepтитe oт Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия пpeпopъчaxa oтĸaзитe нa пpoĸypaтypaтa зa зaпoчвaнe нa paзcлeдвaнe дa пoдлeжaт нa cъдeбeн ĸoнтpoл. Πpeди ceдмицa ГEPБ ce oбяви пpoтив пpeдлoжeниeтo нa coциaлиcтитe зa пpoмeни в HΠK, ĸoитo въвeждaт cъдeбeн ĸoнтpoл имeннo нaд oтĸaзитe нa пpoĸypaтypaтa дa oбpaзyвaт дocъдeбнo пpoизвoдcтвo.
B cтaнoвищeтo e oтбeлязaнa cъщo нeoбxoдимocттa oт пpoмянa нa cтpyĸтypaтa нa cъcтaвa нa BCC в пocoĸa нa yвeличaвaнe нa cъдиитe, избиpaни oт cъдии.“

 

Инициатива "Правосъдие за всеки", Фейсбук

 

 

"Гешев е радост, Цацаров- богатство, Дани е Айнщайн, а Борисов води цирка!
Кога обявяваме война на тая Венецианска инквизиция, която иска някакви независимости?

***

Понеже ще се наложи да "отварят" Конституцията за промени по съдебната система, то сега е момента да се ограничат депутати, общински съветници, премиер и министри да бъдат такива само по два мандата.
Президентската институция, от която почти нищо не зависи е ограничена, а Янко Станев е вече седми мандат общински съветник, а Рамадан Аталай си изкара целия трудов стаж в Народното събрание.
Твърде много се срастват с властта!
2 мандата за всички!"

 

Стела Николова, Фейсбук

 

"От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. „независим” прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура.

 

Защо смятам, че това е съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции?

 

Защото предложенията му са безполезни и са симулация на съдебна реформа, която той знае, че може да постигне единствено и само с промени в Конституцията. А такива съзнателно не предприема.

 

Защото предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на т.нар. „независим” прокурор, който щял да разследва началника си – главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма „независим” прокурор – пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата.

 

Според правителството фигурата на „независимия” прокурор щяла да се избира от членове на ВСС – от прокурорската квота – които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор.

 

Ако иска Борисов да му повярват хората, че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната власт в страната, би могъл да направи следните 3 неща:

1. Да проведе реформата чрез конституционни промени, като събере конституционно мнозинство. Нали имаше политически партньори и стабилно мнозинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?
2. Ако му е толкова „спешно”, в края на 10-та година от управлението му като премиер, да инициира истински, а не фасадни промени в Закона за съдебната власт и НПК - такива, каквито са посочени в становищата на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.
3. Депутатите му да предложат и гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия.

 

Днес премиерът не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции.

Затова наричам маневрата в Министерски съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората – номерът няма да мине. Предложените промени са очевидно противоконституционни и след като ги приеме „спешно”, все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд.

 

Мая Манолова, Фейсбук

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4191 |04.12.2019 Кристиан Вигенин: ОССЕ препоръча да се отмени изцяло решението за намаление размера на партийните субсидии . 10| 5039 |01.12.2019 Симеон Сакскобургготски чака решението на Конституционния съд за царските имоти . 0| 3994 |25.11.2019 Юнкер завеща на фон дер Лайен решението да съди Великобритания . 2| 9541 |22.11.2019 Ралица Негенцова: Решението за жалба срещу избора на Гешев предстои

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads