Реклама / Ads
6| 4222 |16.01.2015 НОВИНИ

Иван Бояджиев: „Ислямска държава” е в настъпление навсякъде

.
Иван Бояджиев
Не може да се разбере дали Европа е изплашена или не е. Всички случки, които станаха в последно време, водят към една постоянна и неотменна заплаха за спокойствието и живота на обикновените граждани. „Ислямска държава” е в настъпление навсякъде. Това каза бившият секретар на МВР Иван Бояджиев по Фокус.
 

Твърденията за това, че „Ал-Кайда” вече не съществува, се оказа пълна заблуда. Тя също действа, а трябва да се знае, че „Ислямска държава” е една издънка на „Ал-Кайда”. В последно време се появиха новите единични вълци – хора, които не са плътно свързани с „Ислямска държава”, но се изявяват от тяхно име и с техните идеали и идеи. Случилото се в Белгия също много ме безпокои.

Не смятам, че атаките са се насочили към представителите на медиите. Още повече, че медиите си вършат работата и атентаторите знаят това. Относно случилото се с френския вестник се изказаха много различни мнения. Някои не са съгласни с неговите крайни изяви в карикатурите си. Според мен всичките похищения и насоки на дейност на „Ислямска държава” и „Ал-Кайда” са насочени на първо място срещу държавните ръководства за дестабилизиране на управлението на държавата, за сплашване на гражданите и за налагане на нейните идеи на хората, които са по-скептично настроени към тях. Целта е недоверчивите да станат по-силни привърженици на идеите им.

 

Става дума за ислямизацията и халифатите. Ислямистите даже обявиха, че искат Испания да стане първият халифат в Европа. След това България ще бъде първият халифат на Балканите. Ислямистите вече си имат програма. Те вече обявиха и своята финансова програма. Ако не се лъжа, тя възлиза на два милиона долара. Те действат съвсем усилено и целенасочено. Това е най-опасното. Даже американците още преди, може би, половин година казаха, че борбата с „Ислямска държава” ще бъде много трудна и няма да може да завърши скоро, въпреки че държавите се обединяват срещу нея. Явно това обединение върви по-бавно, отколкото действията на терористите. На ислямистите им е по-лесно, защото вербуват съвсем малки деца и съвсем млади хора. Дори в България през последно време пристигат изселници бежанци, които не са семейни и нямат деца – те са млади мъже. Този факт много ме безпокои и той е свързан с настоящи и бъдещи терористични атентати. Не се знае тези млади мъже защо идват и какви са. Защо вече само млади мъже бягат от размирния Изток?

 

Трябва да знаем също, че религията на ислямистите е такава, че учат децата си от малки да четата и знаят Корана наизуст. Не знам как би реагирал човек, ако го карат от 6-годишна възраст по цял ден да чете Корана, без да разбира какво пише вътре, а само да наизустявате написаното в него. Има момчета, които знаят наизуст по 1000 страници от Корана, без да могат да го преведат. Ислямистите също така не се страхуват от смъртта и заради това се смятат за по-силни от нас – другите хора, които ни е страх. Това е много важен фактор. Много съм обезпокоен от тенденцията за налагането на исляма дори в България – в Пазарджишки окръг и другите, които уж бяха невинни изстъпления, а всъщност са нещо много сериозно, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5939 |16.01.2015 Калфин: Не може да се говори за закриване на ТЕЛК-овете . 6| 4341 |08.01.2015 ВСС взе на мушката Христо Иванов . 16| 5510 |07.01.2015 Мохд Абуаси: Франция и Брюксел са мишени на „Ислямската държава” . 3| 4317 |07.01.2015 Подозират „Ислямската държава” за атаката във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads