Реклама / Ads
0| 2677 |07.07.2023 НОВИНИ

Иван Брегов: Придава се дисидентски оттенък на Сарафов. Ще има малко наказани, по-верните на Гешев

.
Иван Брегов Източник: личен архив
"Придава се дисидентски оттенък на г-н Сарафов, който ще приключи с това, че ще има сигурно малко наказани и то тези, които са били по-верни на Гешев. Все пак някаква жертва трябва да бъде дадена. Най-вероятно и сега ще има някои дребни жертви, които да бъдат пренесени в задоволяване на общественото недоволство и всичко ще приключи до там, а моделът ще остане същият".
 

Това мнение изказа пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. 


"Има нещо тревожно в това доколко активна е съдийската общност да прояви инициатива и желание да се впише като такава, от чиито членове да бъдат избрани представители, които да могат да бъдат назначени от прокурорската колегия за прокурор по разследването на главния прокурор и неговия заместник. Само един от ВКС, само 5 от 27 кандидати са от окръжни и апелативни съдилища в страната. Бяха допуснати 22-ма, които да бъдат вписани в тази листа и те са предимно от София. Това показва, че така строго демократичните принципи, на които вярваме, имат различно влияние в София и в страната, което е доста неприятно", коментира той пред БНР.


По думите му прокурорската колегия може да не назначи даден човек за прокурор по разследването на главния прокурор, ако той не отговаря на описаните в закона качества. Тогава може да се стигне до следващ избор, псочи той и обясни, че колегията може да избира измежду тези, които са в листата. Според него в този смисъл не може да се стигне до практически проблем. 


"Във ВСС нещата не се крепят само на законосъобразност, а понякога и на целесъобразност и политическа воля, която стои зад волята на голяма част от членовете в Съвета или поне в този му състав". 


"В рамките на деня ще видим как ВСС ще приложи закона. Знаем, че през годините голяма част от членовете извратиха Закона за съдебната власт. От този състав всичко можем да очакваме", смята Иван Брегов и добави още:


"Този състав на ВСС в огромното множество си действа по политически почин и ние това сме го приели за нормално, приели са го за нормално и голяма част от хората в системата. Има съгласие, че нещата се решават по този начин". 

 

"Инспекторатът към ВСС скъпа украса ли е - скъпа конституционна украса, без особени качества и правомощия или никой не иска да упражнява тези правомощия", попита още той и добави, че Инспекторатът всяка година планира проверки в съдебните органи. Според него влиянието на главния прокурор не е за подминаване.


След измененията в Конституцията подходът ще трябва да е съвсем различен, ако те не сработят, каза Брегов и добави мнението си, че има предпоставки те да не сработят и да не дадат универсалното решение, което всички очакват. Според него ако се събере мнозинство от народни представители за избор на ВСС и членове на Инспектората, то най-вероятно ще има мнозинство и за конституционни промени. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3266 |06.07.2023 Спас Иванов: Пропагандата се оказа най-ефективното оръжие на Русия . 7| 7248 |04.07.2023 Андрей Янкулов, Антикорупционен фонд: Иван Гешев говори лъжи за делата на трупчета . 2| 2740 |03.07.2023 Иван Брегов: Може да се забавят процедурите по избора на нов главен прокурор . 2| 2607 |03.07.2023 Ваня Григорова и Иван Таков с по 4 номинации за кмет на София от първите 4 районни конференции на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads