Реклама / Ads
9| 4168 |04.12.2014 НОВИНИ

Иван Иванов: Южен поток е силно корупционен проект

.
Иван Иванов
В момента има финансов колапс в Русия, който се дължи на бързата обезценка на руската рубла. От 30 рубли за долар в началото на годината вече стигна 53 рубли за долар. Това каза бившият депутат Иван Иванов по БНР.
 

Резкият спад на цената на суровия петрол намалява чувствително приходната част на бюджета на Русия и днес, всвоето слово пред руската Дума, Владимир путин призна, че следващата година ще бъде година на изпитания за руския народ. Очевидно, в такъв момент няма никакви финансови възможности Русия да продължи усилията за реализиране на "Южен поток". За нас важното в случая е, че България се оказа, след определени колебания, надежден член на Европейския съюз и доказа, заено с другите европейски страни, че законодателството на Съюза важи в еднаква степен във всичките 28 страни и на цялата територия на ЕС.

 

Путин е този, който прекратява договороа и то защото не желае да спази националното законодателство на страните, през които би трябвало да мине "Южен поток". При това положение, смятам, че България е в правото си да предяви иска за  неустойки на руската страна по две причини: че те спират едностранно усилията за строеж на "Южен поток" и че отказват да се съобразят с нашето законодателство и подведоха местните власти. До момента сме вложили над 200 милиоа лева в проектата компания "Южен поток".

 

Според Иван Иванов, "Южен поток" е един силно корупционен проект.

Цената на километър от този газопровод е близо 3-4 пъти по-скъп от Трансадриатическия газопровод или от газопровода OPAL...Новината накара проруското лоби, проруските партии, някои от които са в парламента, както и една група български  олигарски да са много тъжни и да ореват орталъка за някакви големи загуби за България, без да кажат как изчисляват това...България изобщо не е договорила основния си и, бих казал, единствен източник на приходи от един такъв проект, а то е транзитните такси.

 

Понеже Путин обвини директно България...той всъщност произведе точно обратния ефект...Между впрочем, България вече има нагнетена газ в хранилището в Чирен, която, заедно с евентуални доставки от Гърция по едно локално траке през Кулата, ще може, до голяма степен, в рамките на няколко месеца, да задоволи собствените си нужди, тоест почти до края на отоплителния сезон. Убеден съм, че в такъв момент, когато Русия изпитва много сериозни финансови трудности, спирането на газовите доставки за Европа ще доведе до финансова катастрофа. Русия разчита на парите, които получава от тези доставки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4151 |04.12.2014 Плевнелиев: Питайте колко ще струва Южен поток, ако не е по правилата . 3| 4724 |04.12.2014 В Щонов: Договорите за "Южен поток" са в БЕХ и в "Южен поток – България" . 4| 4088 |04.12.2014 Борисов: Искам от ЕК да ми каже „да” или „не” по темата „Южен поток” . 13| 4227 |04.12.2014 Русия: Решението за "Южен поток" е окончателно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads