Реклама / Ads
2| 8059 |03.08.2017 НОВИНИ

Иван Нейков: Равните пенсии са горещ въглен, а не горещ картоф

.
Иван Нейков Източник: БГНЕС
”Пенсионните системи няма да издържат и ние се приближаваме към момента, когато ще се въведат равни пенсии за всички хора, без значение за принос и т.н., но това не е горещ картоф, а горящ въглен, който ще помете всеки политик, който го предложи”. Това каза бившият социален министър Иван Нейков.
 
По време на кризата бедността бе в резултат на липсата на работа, намаляване на инвестиции, замразяване на заплати и т.н. Всички се надявахме, че тази криза, като всички останали, каза още директорът на Балкански институт по труда и социалната политика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Но тези прогнози не се сбъднаха, а се реализира прогнозата на Европейския център за образование и обучение, които казаха, че всички компании, цели отрасли, които вече са минали критичната точка на кризата и които произвеждат, дори повече отколкото преди кризата, го правят с по-малко и с по-висококвалифицирани работници", каза той.

Една от големите промени, които настъпиха, е новото изискване на предприемачите към капацитета на хората. И за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници, допълни гостът.

"В същото време ние продължаваме да се лутаме и да нямаме решение за българското професионално образование и това създава допълнително напрежение на пазара на труда. Расте относителният дял на ниско квалифицираните хора, а изискванията на работодателите са към по-висока квалификация", настоя Нейков.

Това е една от причините след кризата България да продължава да усеща пресата от бедността, подчерта Нейков.

"Това увеличава дела на разочарованите хора, които се чувстват заплашени. Те си казват: ето, икономиката завърта и има приходи в бюджета, а аз съм без работа. Това е едната голяма причина за бедността".

Другата голяма причина, която също е паневропейска и се улавя във всички държави, това е непрекъснатото увеличаване на средната възраст на нациите, отбеляза събеседникът.

"ЕС е онази група нации, която най бързо остарява. Това не е катастрофа, но има друг проблем. Това остаряване на хората увеличава броя на хората, които не могат сами да се грижат за себе си. Усещането на тези хора, че не могат да се грижат сами за себе си има тежест и влияе върху цялостното усещане на хората за бедност".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5996 |01.08.2017 Съмнения за манипулация изплуваха от подписката в подкрепа на Иван Гарелов . 0| 5889 |26.07.2017 Антъни Иванов - 8-ми във финал по бътерфлай на световното по плуване . 6| 14193 |23.07.2017 Иван Петров: Прокуратурата се страхува от разпит на Цветан Василев . 0| 5707 |22.07.2017 Иван Евстатиев може да съди България в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads