Реклама / Ads
18| 3220 |26.07.2023 НОВИНИ

Иван Сотиров: 3 март е превърнат от русофилите в нещо, което ни вменява чувство на преклонение пред чужда държава

.
Иван Сотиров, бивш депутат от СДС Източник: Стопкадър: Евроком
Националният празник е превърнат от т.нар. русофили в нещо, което трябва да ни вменява чувство на преклонение пред чужда държава. Националният празник никога не е бил фиксиран в Конституцията. Това е по-скоро една слаба пиар акция.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком бившият депутат от СДС Иван Сотиров.

 

По думите му централизацията в прокуратурата не е решена с Конституцията, тя е решена със Закона за съдебната власт. 

 

"Този разговор се води от началото на Прехода. Това, което се предлага сега - методическият контрол на главния прокурор и надзорът за законосъобразност - могат да бъдат регламентирани със Закона за съдебната власт. Политическите партии винаги имат нужда от алиби относно това защо не реформират съдебната власт. Имаме нужда от спешно извършване на реформи. С тази промяна на квотите във ВСС само ще се легализира това, срещу което уж всички се обявяват", обясни той.

 

Според него олигархично-партийните влияния върху прокуратурата са огромни.

 

"Дай Боже да се случат промени в съдебната власт, за да видят хората, че са излъгани. Свръхцентрализираната държава поражда корупция. Абсолютната власт ражда абсолютна корупция", категоричен бе бившият депутат.

 

Сотиров изрази мнение, че през последните 20 години централната власт изземва функциите на общините.

 

Запитан има ли нужда от промени в Конституцията в момента, така че да се отстои независимостта на съдебната система, той коментира следното:

 

"Тези промени няма да помогнат, могат дори да влошат нещата. Видя се, че абсолютната власт на главния прокурор е мит. Партиите го махнаха. Той изпълняваше политически поръчки на определени партии. Защо не се децентрализира прокуратурата? Защо не се даде повече власт на окръжните прокурори? Ако децентрализираш прокуратурата, не се знае кой прокурор на кой политик може да повдигне обвинение."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 2814 |26.07.2023 Борисов, Петков и Иванов с общо изявление: Имаме разбирателство за бюджета, иначе пада правителството . 12| 3140 |25.07.2023 Йордан Иванов от ПП-ДБ: Има общини, които са феодализирани, предложението за два мандата стъпва на реалностите . 6| 2824 |24.07.2023 Димитър Радев: Върху българските евромонети ще има образи на Мадарския конник, Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски . 1| 2540 |23.07.2023 Иван Таков: Верността към род, народ и родина са трите стълба, които държат гръбнака и главата ни изправени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads