Реклама / Ads
1| 5137 |12.03.2018 НОВИНИ

Т. Иванова от клъстер „Сигурност“: Охранителите да не изземват функциите на МВР

.
Татяна Иванова Източник: БГНЕС
”Секторът на частните охранители има опасения, в стрес сме, защото специално този член за охрана на урбанизираните територии, беше вкаран в проекта на Закона за частната охранителна дейност между първо и второ четене за обсъждане извън работната група, която беше създадена.
 

Де факто целият този законопроект създава предпоставки за тотален дисбаланс в сектора". Това каза пред БНР Татяна Иванова, изпълнителен директор на Националния клъстер „Сигурност“.

 

Иванова подчерта, че не е прието нито едно предложение на работещите в сектора. По думите й, с така направените промени на частните охранители се вменяват дейности, които по Конституция са приоритет на МВР: "Бяха поети ангажименти от страна на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност, които ни заблудиха, че ще се приеме един работещ закон, а де факто така приетият закон, освен че увеличава административната тежест с тази разбивка на лицензионните режими, но увеличава и неимоверно много и функциите, които се вменяват. Хаосът е пълен.  Няма как да се чувстваме доволни от тази „възможност“, която ни се дава с въпросния лиценз за урбанизираните територии, защото така записан в закона лиценза – „охрана на урбанизираните територии е комплекс от дейности, който включва защита от противоправни посегателства срещу имуществото и населението“ – това са дейности, които са изцяло приоритет на МВР и ние сме го казали във всички наши последващи становища".

 

Изпълнителният директор на Националния клъстер „Сигурност“ посочи още, че с така разписания лиценз се създава възможност за изкривяване на пазара: "На практика всяка една друга компания, която се опита да предостави какъвто и да е било друг вид услуга на лицето X, от селото Y на тази община, няма да може да стъпи там. За монопол не мога да твърдя, но за изкривяване на пазара – да. Още повече, че така записаният лиценз на урбанизирани територии е приоритет на МВР, записан както в специален закон, така и в Конституцията. Ние доставяме бизнес услуги, не трябва да ни се прехвърлят дейности, които са характерни за МВР и държавните органи в сферата на сигурността".

 

Иванова подчерта, че в сектора също смятат, че е необходимо осъвременяване на нормативната уредба, но е по-важно уредбата да бъде изготвена с работещите в сферата на частната охранителна дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 22546 |11.08.2017 Простихме се с Асен Гаргов, Лили Иванова пя ”Детелини” със сълзи на очи . 1| 3961 |05.05.2017 Весела Караиванова-Начева пое временно НОИ . 1| 4448 |12.09.2016 10 биса за Лили Иванова в Пловдив . 0| 4470 |28.07.2016 Карина Караиванова оглави КФН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads