Реклама / Ads
0| 4327 |22.04.2016 НОВИНИ

Иво Сиромахов: Политиците са страхливци

.
Иво Сиромахов
Очевидно е, че промените в изборното законодателство са породени от нашата инициатива за референдум. Законът, че когато в една и съща година има избори и референдум, те трябва да се проведат заедно, беше гласуван от това мнозинство, същите хора. Това каза пред БНР сценаристът от "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов.
 

Нищо не се е случило през последната една година, та да се налага тази промяна, освен факта, че ние инициирахме референдум. Те се уплашиха, очевидно много, от това, че може да се съберат много хора, които да искат да променят избирателната система, да променят нещата и затова сега правят всичко възможно да го избутат някъде, да се направят, че не съществува, подчерта той. Сиромахов оцени като "забележително мнозинство" гласуването на всички политически формации, освен РБ, за това референдумът и президентският вот да се проведат отделно. Очевидна е играта! Страхливци са, това не е някаква новина! Очевидно, когато са заплашени по някакъв начин, те се обединяват и вече няма никакво значение кой от коя партия е – всички си пазят там властта, пазят си постовете. Какво каза Четин Казак при днешното обсъждане на въпроса как да гласуват българите в чужбина, които бяха наказани с това да не могат да гласуват – не им се дава възможност. Днес Четин Казак каза: "Ако това нещо го приемете, ДПС минава в опозиция". Което е абсолютна новина. На гласуването в четвъртък своя вот са дали 138 депутати. Останалите 102-ма са били там, но по една или друга причина не са упражнили правото си, констатира сценаристът и изтъкна, че високият праг за регистрация и на участие са създадени, с цел да се попречи на провеждането на референдуми у нас.

 

Според Сиромахов промяна на системата е необходима, тъй като тя е изродена. След референдума "Шоуто на Слави" няма да стане партия, смята той: "Много е рано да гадаем, защото, в крайна сметка, нещата следват някакъв естествен логически ход. В момента логиката е такава, че при сегашната система, каквато и партия да направиш, каквото и да се случи, ти си обречен. Няма как да се разбие този модел, ако не се тръгне от промяна в правилата". Задължителното гласуване само се нарича така, ако няма никакви санкции при негласуване, констатира той. Никой демократично мислещ гражданин не харесва задължителните неща, но в момента парламентът се избира от 40% от избирателите, а едва гласовете на 10% от всички българи са достатъчни за съставяне на правителството, коментира Иво Сиромахов. Тогава представителен ли е този парламент, попита той.

 

Политологът Калоян Методиев заяви, че не вярва промените в изборното законодателство да доведат до по-висока избирателна активност. Той изрази и съмнение в легитимността на решението за въвеждане на задължителния вот, взето едва със 109 гласа. От друга страна, всички промени – с намаляването на дните, със смешните коалиции, машинно броене и така нататък – отхвърлени, показват една паника и тънки сметки, които си правят в момента, управляващите мнозинства, които се менят. Абсолютно флуидно Народно събрание! Така че бих определил изборните промени като едни сметкаджийски промени – всеки си прави някакви сметки и дърпа към себе си чергата. В крайна сметка ми се струва, че тези сметки ще излязат без кръчмар. В опит да запазят системата, която контролират, политиците я самовзривяват, обобщи Методиев, според когото това законодателство няма да остане. Всеки гражданин има механизъм да прави промени, но малцина го осъзнават, коментира Сиромахов: "Ако наистина се натрупа гняв, ако се натрупа критична маса от недоволство, то може да прави промени.

 

Някак си хората все още живеят с инерцията на това: "Горе казаха така и ние ще правим така, както казаха горе". Много малко хора вярват в това, че могат нещо да променят. Общо взето, то така е и направено – да можеш единствено на 4 години да те питат, но ти, ако искаш, можеш и през тези 4 години да упражняваш натиск и този натиск да довежда до положителни резултати". Гражданите днес, в тази ситуация и при тази власт, имат много по-голяма сила, отколкото когато и да било преди, заяви Методиев и се аргументира с отстъпките на правителството пред исканията на протестиращи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4465 |07.04.2016 Гардовете на НСО пазят тайните на политиците до гроб . 42| 4762 |14.03.2016 И. Нейков: 15 г. политиците се упражняват върху пенсионната реформа . 12| 4586 |19.02.2016 Абумелих: Вън на политиците от здравеопазването! . 5| 7058 |12.02.2016 Адриан Субару: Политиците може да приемат закон да ни избият всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads