Реклама / Ads
0| 4392 |13.05.2017 НОВИНИ

Изборите за нов съдебен съвет започват днес

.
Днес е първата от шестте поредни съботи, в които ще се проведат изборите за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота на магистратите. Те започват с общите събрания на следователите, които имат едно място в прокурорската колегия. Кандидатът е само един - директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков.
 

Прокурорската колегия се състои от 11 членове - 5 прокурори и 1 следовател, избрани пряко от професионалната общност, и 5-има избрани от парламента.

Общото събрание на следователите за определяне на комисии и за задаване на въпроси към кандидата е днес. Седмица по-късно - на 20 май ще се проведе самото гласуване за избора му, в който право да участват имат 444 следователи от цялата страна.

Мандатът на ВСС изтича през октомври тази година. След промените в Закона за съдебната власт от миналото лято изборът от квотата на магистратите - и за съдиите, и за прокурорите, и за следователите - ще става пряко, на принципа един глас - един магистрат.

Че Диков е предложен за член на ВСС стана известно в края на февруари.

Той започва работа в съдебната система през 1981 г., и е минал през всичките ѝ нива, като е натрупал 25 години опит в прокуратурата и следствието.

"Към настоящия момент не се налага промяна на нормативната уредба, уреждаща дейността на ВСС. В приетия през 2007 г. Закон за съдебната власт, са извършени общо 18 промени за по-малко от 10 години. Сляпото и понякога прибързано съобразяване с препоръките на всякакви експерти, съветници и т.н. (понякога взаимоизключващи се през годините), не винаги води до подобряване работата на ВСС и на органите на съдебната власт", пише Диков в концепцията си.

На 27 май и 3 юни ще се проведат изборите за четирите прокурорски места в колегията, тъй като петото по право е за главния прокурор. Номинираните бяха 13, но изненадващо другият зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се оттегли от надпреварата.

Сега дванадесетте кандидатури са на Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Галина Стоянова, зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, Ясенка Шигарминова от Апелативна прокуратура - Пловдив, Ивайло Медаров – заместник окръжен прокурор на София, и Пламен Найденов, шеф на Окръжен прокурор - Перник.

Другите са Огнян Дамянов, Магдален Маринов, Гергана Мутафова, Пламен Марков, Георги Кузманов и Мери Найденова.

Изборите за членове от професионалната квота в съдийската колегия са на 10 и 17 юни. В нея ще бъдат избрани шестима от колегите им съдии, двамата председатели на върховните съдилища са членове по право, и шестима ще бъдат избрани от парламента.

Номинираните съдии са 27.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4064 |12.05.2017 Ананиев: Найден Зеленогорски трябваше да подаде оставка след изборите . 1| 4186 |10.05.2017 Дончев и Симеонов с по 9 съветници, Захариева и Каракачанов с по 4 . 0| 4028 |08.05.2017 След нощта на изборите: Протест в Париж . 1| 4928 |22.04.2017 Оставането в ЕС – горещият въпрос на изборите във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads