Реклама / Ads
1| 4913 |10.06.2015 НОВИНИ

Изчезна бг-манипулаторът измамил Уолстрийт

.
Нюйоркската фондова борса
Българските власти не могат да намерят 37-годишния Недко Недев, който през последните години три пъти манипулира Нюйоркската фондова борса, за да вдигне цените на акциите на компании, дялове от които притежава, съобщава в. "Фигаро".
 
На адреса на неговата фирма в София не е открит такъв човек, съседи казват, че не го познават, но често получавали в пощенските си кутии съобщения, адресирани до него.

На 4 юни Комисията по ценните книжа и фондови борси на САЩ (SEC) заведе дело в Манхатънския федерален съд срещу Недев с обвинения, че е манипулирал цените на публично търгувани фирми, за да получи облага за себе си, както и че е навредил на репутацията на капиталовия пазар.

Схемата на Недев е много проста - чрез системата за разкриване на информация за публичните дружества EDGAR, той публикува оферти за изкупуване на публични компании, в които споменава и предложената цена. Понеже тя е по-висока от актуалната, пазарът реагира, като поне за кратко време цените на акциите се покачват. През това време Недев, а вероятно и други инвеститори, продават акциите си с бърза печалба.

Недев извършва тази схема първо със застрахователната компания Tower Group, като интересното е, че подава оферта от името на българския застраховател "Евроинс". След това той повтаря операцията и с козметичния гигант Avon Products и производителя на сладкарски изделия Rock Mountain Chocolate Factory, като този път "офертите" са подадени от несъществуващи фирми.

Според в. "Фигаро" от измамата с Avon Недев е спечелил $5000, а от случая с Tower Group - $23 368. Изданието твърди, че по искане на SEC са блокирани две банкови сметки, свързани с измамите, в които имало над $2 млн. Едната от тях е на Недев, но не е ясно колко пари има в нея.

Офертите на Недев са изпращани през лондонски сървър, но това не му е помогнало, защото е бил разкрит по използвания краен IP адрес от български интернет доставчик, пише "Фигаро".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4848 |21.05.2015 Абитуриентка изчезна в Бургас . 0| 4616 |15.05.2015 Полицията издирва Апостол, изчезнал е . 2| 4928 |12.05.2015 Откриха трупа на изчезналия студент, самоубил се . 0| 4952 |12.05.2015 Изчезналия студент от Габрово беше намерен мъртъв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads