Реклама / Ads
3| 4695 |15.11.2015 НОВИНИ

Издирват осми екстремист

.
Френски медии твърдят, че полицията във Франция и Белгия издирват осми участник в атентатите, който е наел едната от двете използвани коли. Във видеопосланието, в което "Ислямска държава" поема отговорност за атаките, също се споменава за осем извършители на координираните атаки.
 
Един от нападателите в "Батаклан" вече е идентифициран благодарение на намерен пръст и оставени отпечатъци. Става дума за 29-годишния френски гражданин Исмаел Омар Мостефай.
 
"Съдебното му досие съдържа осем осъждания между 2004 и 2010 г., но никога не е лежал в затвора. През 2010 г. влиза в списък със заподозрени за радикално поведение. До този момент обаче не е бил замесен в организирана терористична мрежа", съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от НТ.


Предполага се, че Исмаел Омар Мостефай е прекарал няколко месеца в Сирия през зимата на 2013 и 2014 г. Разследващите са открили негови следи в Турция, откъдето вероятно е минал.

 

Общо 7 души от неговото обкръжение, сред които баща му и брат му са, задържани от френската полиция.

 

Сирийската връзка е налице и при терористите край "Стад дьо Франс".  До едно от телата там е намерен сирийски паспорт. Притежателят му бил регистриран като бежанец в няколко европейски страни. Пристигнал с малък плавателен съд от Турция на гръцкия остров Лерос. Дни по-късно е преминал през сръбския граничен пункт Прешево и е стигнал до хърватски бежански лагер в Опатовац, откъдето продължава през Унгария към Австрия. Според хърватските власти обаче, той не фигурирал в списъците на Интерпол. Въпросът е ключов, защото ако се окаже, че някой от терористите е проникнали в Европа заедно с бежанци, това би променило сериозно дебатите за приема на мигранти на континента.
 
Междувременно, в изоставения от терористите автомобил в парижкото предградие "Монтрьой", бяха открити много оръжия.
 
Следата на нападателите води към Белгия, където са задържани най-малко седем души. Според бегийските власти в атентатите са участвали двама французи, които живеели в Брюксел.
 
Медицински източници съобщават, че двама от извършителите са на възраст между 15 и 18 години.

 

Усилията сега са насочени към идентифициране на терористите, а след това предстои да се установи дали са имали съучастници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4872 |15.11.2015 Обявиха имената на трима от екстремистите . 3| 4353 |29.10.2015 Издирват „Опел Астра” с крадени номера заради стрелбата срещу Петров . 1| 4230 |23.10.2015 Издирват служител на "Паркинги и гаражи" за купуване на гласове в Хасково . 6| 4649 |16.09.2015 Башар Асад: „Ислямска държава” е западен екстремистки проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads