Реклама / Ads
Frognews
8| 4011 |25.03.2015

Изключват Пирин от ЮНЕСКО?

.
Туристическите зони в Пирин да бъдат изключени от списъка на ЮНЕСКО. Това поиска Консултативният съвет за Новия план за управление на Националния парк. Става дума за близо 10% от територията на парка. От 25-членния състав на съвета присъстваха 21 участници, като от тях - 17 бяха „за“, 3-ма „против“ и 1 „въздържал се“.
Мотивите са, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпорежда включването на допълнителни 12 хил. хектара от територията на Пирин и с това към настоящия момент целият Национален парк Пирин е обект на ЮНЕСКО.

В Европейския съюз Пирин е единственият случай, когато ЮНЕСКО приема да защити като световно природно наследство такава голяма територия. ЮНЕСКО позволява да се развива туризъм в буферната зона на защитената територия.

Номинацията, изготвена през 2009 г. от МОСВ, е непрозрачна без провеждане на задължителните обществени обсъждания. Не са спазени принципите на Хартата за устойчиво развитие на ООН, съгласно която отчитането на социално-икономическите и демографски фактори, както и мнението и желанието на местните власти и общности е задължително, съобщават от Консултативния съвет.

Оттам твърдят, че утвърдената тогава номинация е в ущърб на опазването на Пирин като Обект на световното природно наследство. С изключение на 2.2% т.нар. буферна зона на останалата територия на парка е невъзможно развитието на туризма. Принудително са ограничени и възможностите за участие на местните общности при съхранението и управлението на Пирин. Липсата на интеграция на местните хора и приобщаването им при опазването на планината създават предпоставки за огромни нарушения. Допуска се на територията на Пирин да се извършва незаконна бракониерска сеч, лов, замърсявания на водите.

Становището на Консултативния съвет е предложените от изпълнителите „Пролес инженеринг“ туристически зони 3929 хектара или 9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО. Като разбира се, туристическите зони остават в границите на Национален парк Пирин и тяхното управление се осъществява съгласно Закона за защитените територии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лавина затрупа сноубордисти в Пирин, мъртви са 3| 6238 |08.03.2015 . 50 000 декара вековни гори в Пирин или 300 км писти 7| 4434 |13.02.2015 . Изключват апаратите на Боби Кристина в деня, в който почина майка й 2| 4421 |10.02.2015 . Отмениха решение на Орешарски за концесията на ски пистите „Пирин - Банско” 1| 4154 |07.01.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ