Реклама / Ads
0| 3746 |04.09.2023 НОВИНИ

Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да събират дарения

.
Лоредана Михаела, майка на болното дете Източник: Стопкадър: bTV
Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да събират дарения. Хиляди нашенци са готови да дарят пари, виждайки публикацията в социалните мрежи. Призивът за помощ е публикуван преди седмица.
 

От него става ясно, че родителите на детето с рядка диагноза търсят помощ. Оказва се обаче, призивът е измама, а бебето е румънче.

 

„Разочарована съм от фалшивата кампания. Разбрах след съобщение, получено от българка. Заедно с това съм щастлива, че успях да срещна тези специални хора и да науча за фондацията „Павел Андреев“, заяви в ефира на bTV майката на болното дете Лоредана Михаела.

 

Първи за измамата сигнализират от фондация "Павел Андреев". Твърдят, че подобни случаи не са прецедент. Именно те се свързват с майката на детето, за да й съобщят за измамата.

 

„Когато видях кампанията това, което ме озадачи, беше диагнозата - тежко кожно заболяване, доста рядко срещана диагноза, за която по принцип не се организират благотворителни кампании. Постфактум това което видях, е, че сметката, по която се събират средствата, не е българска, което също е обезпокоително. Постът им върви от няколко дни. Първо сложиха френска сметка, а след това само PayPal акаунт и доколкото знам, вчера са сложили друга сметка. Постът им продължава да върви, с което потъват все повече пари“, посочи Павел Андреев.

 

"Майката беше изключително обезпокоена, че в България се събират средства за нейното дете, но под фалшива кампания. Тя потвърди, че си има паралелна кампания, но в Румъния, и изобщо това не са сметките, по които се събират средствата. Майката пожела да пусне кампания при нас, за да може българите, които все пак искат да я подкрепят, наистина да я подкрепят, и тези средства да отидат към болницата за лечение на детето“, отбелязват от фондацията.

 

„Те ми помогнаха да разбера за фалшивата кампания и в същото време ми помогнаха да събера пари за лечението на момченцето ми в Испания. Сумата е 85 хил. евро, като все още ни трябват 30 хил., благодаря на всички ви за помощта“, споделя Лоредана.

 

Фалшивата кампания вече е събрала над 10 хил. споделяния в социалните мрежи.

 

„10 хил. споделяния означава 1 милион уникални души, които са видели поста, моята прогноза е за няколко стотин хиляди лева, които са потънали“, коментира Павел Андреев.

 

Подобен опит за кражба на дарения има почти всеки месец, отчитат от фондацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4703 |29.08.2023 Ето го писмото от ОАЕ за екстрадицията на Божков /снимки/ . 38| 3848 |24.08.2023 След 3 години умуване: Прокуратурата ”изпра” Борисов за снимките от спалнята . 3| 2615 |20.08.2023 Заплашиха ме, че ще ми счупят краката: “Ало” измамници вербуваха пенсионерка за муле . 4| 2580 |17.08.2023 Йовчев: Много властови групи се изкушаваха да използват Петров като оръжие срещу опонентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads