Реклама / Ads
2| 4596 |04.02.2008 НОВИНИ

ЕК не изненадва с доклада си никого у нас

.
Критиките, които ЕК ни отправя за корупцията и престъпността, не са изненада за политиците; опозицията обаче вижда в тях повод за вот на недоверие.
 

Европейската комисия оповестява днес официално междинните си доклади за реформите в правораздаването и вътрешните работи в България и Румъния.

Вече е известно, че в доклада за България се посочва напредък по четири от шестте посочени по-рано "проблемни области", но че има и сериозни забележки по две от тях. Отбелязани са постиженията на страната ни по въпроси, свързани с промени в конституцията, с воденето на по-прозрачни и ефективни съдебни процеси, с реформата в съдебната система и борбата с дребната корупция. Двете области, в които според ЕК страната ни трябва да постигне по-убедителни резултати са корупцията по високите етажи на властта и борбата с организираната престъпност. Според информирани източници, случаят заради който неотдавна бе замразено изпращането на европейски средства за изпълнение на пътни проекти, не се е отразил на съдържанието на доклада.

В междинния доклад за България в областта на правораздаването и вътрешните работи нямало нищо изненадващо, защото постигнатите резултати и проблемните зони оставали същите, коментира за Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция за България” и председател на комисията по правни въпроси в парламента Янаки Стоилов. Според него реформата в съдебната система била предимно на нормативно ниво и в по-малка степен като ефективни присъди срещу хора, които заемат високи позиции във властта. Големите проблеми оставали в ефективните действия от органите на съдебната власт, защото резултатите не могат да се постигнат само чрез детайлизиране на разпоредбите в един или друг закон.

Негативните заключения от страна на ЕК са напълно основателни. 80% от доклада на Комисията се основават на информацията, подадена от държавните институции, коментира темата по БНТ Цветан Цветанов, председател на политическа партия ГЕРБ. Той отбеляза, че кредитният рейтинг на държавата е паднал и в обществото постоянно излизат различни възлови въпроси. В България имало тежки проблеми, свързани с корупцията, и това можело да бъде повод да се иска вот на недоверие към правителството, защото според ГЕРБ колкото по-скоро си отидел кабинетът “Станишев”, толкова по-добре щяла да тръгне страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6011 |03.02.2008 Сърбия поема към Европа? . 7| 6092 |03.02.2008 Лидия Шулева става лидер на най-новата партия „Българска нова демокрация”? . 8| 6284 |03.02.2008 Буш заплашен от нашенец . 7| 5089 |03.02.2008 Корупцията и престъпността в България будят безпокойство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads