Реклама / Ads
12| 2688 |20.03.2024 НОВИНИ

Изправени ли сме пред конституционна криза заради проектокабинета „Габриел”?

.
Източник: БГНЕС
Може ли да се стигне до конституционна криза, ако има гласуване на проектосъстава на правителството, предложен от Мария Габриел? Темата коментираха в ефира на Нова телевизия експерти.
 

Първата фаза за изпълнение на проучвателен мандат бе финализиран вчера, след като Мария Габриел върна папка с имена на министри на държавния глава Румен Радев. „Във втората фаза кандидатът за министър-председател трябва да бъде одобрен от Народното събрание и вече по негово предложение да бъде избран Министерският съвет”, заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова.  





По думите й към този момент от ГЕРБ имат възможност да подменят първоначално подадените имена за министри в папката до президента. Стъпка, която вероятно ще предприемат, тъй като още вчера стана ясно, че 11 от предложените от тях министри изобщо не са давали съгласие това да се случи. „Когато сменяш повече от половината… Това дали е успешно приключил проучвателен мандат”, реторично попита тя.

 

Киселова изрази мнение, че нарушение е осъществено още при изготвянето на списъка. „Начинът, по който тя беше използвана или подтикната да участва в тази процедура, я доведе до това да наруши Конституцията. Защото не е допустимо ти да предлагаш хора за министри, без да си получил тяхното съгласие”, подчерта преподавателят.





„Разривът в отношенията не е станал през миналите 4-5 дни. Той стана на 6 март. Тогава имаше призив от ГЕРБ да не се бърза с оставката. Те, въпреки всичко, настояха, да ги поставят в ситуация на спешност, на взимане на решения. А след това казаха: „Ама, чакайте малко, забавете нещата, искаме още време да преговаряме. Те отключиха процедурата”, смята политологът Стойчо Стойчев.

 

Към момента според експертите евентуален изход от ситуацията са връчване на втори мандат на следваща парламентарна група или избори 2 в 1. „Госпожа Габриел има само един ход и той е сама тя да се оттегли и въобще да не стига до обсъждане и гласуване”, поясни доц. Киселова.

 

„Трябва да си даваме сметка, че след едни нови избори, можем да се окажем в сходна ситуация”, каза от своя страна социологът Първан Симеонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2545 |20.03.2024 Доц. Петър Чолаков: Един Господ знае ще има ли кабинет в петък. И самите участващи в този процес не знаят това . 23| 2750 |20.03.2024 Сачева: ГЕРБ вече не приема Асен Василев да е финансов министър . 4| 5769 |20.03.2024 Министерството на енергетиката не казва дали изтеклата пътна карта с "Газпром" е автентична . 21| 4309 |20.03.2024 Асен Василев: С първия мандат е приключено!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads