Реклама / Ads
0| 2545 |07.04.2024 НОВИНИ

Израел изтегли почти всички военни от Южна Газа

.
Газа
Само една бригада (обикновено няколко хиляди души) на израелската армия е останала в южната част на ивицата Газа. Това съобщиха за израелски медии и "Ройтерс" говорител на въоръжените сили.
 

През нощта са изтеглени всички сухопътни от южната част на ивицата след четири месеца активни сражения около втория най-голям град в Газа (до войната между Израел и "Хамас"), Хан Юнис. Според "Канал 12" сраженията в Хан Юнис са приключили, а в града вече няма бойци на "Хамас".


Причините за решението не бяха известни към 14 ч. българско време. Броят на израелските военни в ивицата се смяташе за значително по-голям.


Според в. "Таймс ъф Израел" единствената бригада, останала в южна Газа, е бригадата "Нахал", чиято задача е да обезопасява коридор от Беери в Южен Израел до крайбрежието на ивицата. Той дава възможност за операции в Северна и Централна Газа и възпрепятства връщането на палестинците, които са ги напуснали в опит да се спасят на юг от бомбардировките и сухопътната офанзива.


По коридора могат да се доставят и помощи до Северна Газа, където хуманитарната ситуация се влошаваше непрестанно в последните месеци.


Новината се съобщава след още един кръг на преговори за сделка, с която временно биха спрели сраженията след шест месеца война, в замяна на освобождаване на заложниците, държани в Газа (около 100 от тях се смята, че са живи). Египет междувременно се готви за нов кръг преговори дни след като "Хамас" заяви, че от Кайро е дошло ново предложение, но то не съдържа нищо ново.


Израел настоява от месеци, че е твърдо решен на операция в южния град Рафах, където са намерили убежище близо половината (1.3 млн.) от жителите на Газа, избягали от други райони на ивицата в хода на войната. ООН и редица дълго подкрепяли войната държави се противопоставят на операцията, тъй като според тях тя излага цивилните на риск. Не е известно как решението за изтегляне се съотнася към операцията в Рафах.

 

Призивите за прекратяване на огъня зачестиха след смъртта на 7 хуманитарни работници в Газа в резултат на израелски удар тази седмица. Гибелта им подтикна американския президент Джо Байдън към най-острите послания към премиера Бенямин Нетаняху от началото на войната; Белият дом поиска прекратяване на огъня и бърза сделка за освобождаване на заложниците. Преди ден британският премиер Риши Сунак също поиска конфликтът "да приключи веднага".


Неизвестно е и дали действията на израелската армия са свързани с данните за нараснал риск от ирански ответен удар в отговор на атаката, при която бяха убити двама ирански генерали в Дамаск. В четвъртък отпуските в армията бяха прекратени, започна и заглушаване на GPS, достигнало до Ерусалим и Тел Авив.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7085 |07.04.2024 Любомир Аламанов: ГЕРБ са готови да взривят всичко, за да продължат да държат служби, власт, информация . 5| 2351 |07.04.2024 Йордан Терзийски, ПП-ДБ: Нямаме доверие към кабинета "Главчев" . 5| 2394 |07.04.2024 ЦИК готви две различни бюлетини за изборите 2 в 1 . 3| 6172 |07.04.2024 Ген. Чарлз Флин, командващ в Тихия океан: Севернокорейските балистични ракети правят ценни полеви изпитания в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads