Реклама / Ads
0| 3765 |17.12.2023 НОВИНИ

Израел и Катар се срещат, за да дадат шансовете за заложниците на Хамас

.
Израел изглежда потвърди, че се водят нови преговори за връщане на заложниците, държани от Хамас, след като източник съобщи, че шефът на израелското разузнаване се е срещнал с министър-председателя на Катар - страната, която посредничи в израелско-палестинския конфликт.
 

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви на пресконференция в събота, че войната в Газа е екзистенциална и трябва да се води до победа. Той заяви, че Газа ще бъде демилитаризирана и ще бъде под контрола на израелските сили за сигурност, предаде "Ройтерс".


Израелската офанзива в Газа помогна за сключването на споразумение за частично освобождаване на заложници през ноември, каза Нетаняху и обеща да запази интензивния военен натиск върху Хамас. Той се зарече да унищожи войнстващата палестинска групировка, която управлява гъсто населената ивица.


"Инструкциите, които давам на преговорния екип, се основават на този натиск, без който нямаме нищо", каза той.


Бойци на Хамас убиха 1200 души и плениха 240 заложници при изненадващо нападение в Израел на 7 октомври. 


Ръководителят на израелската шпионска агенция "Мосад" Давид Барнеа се е срещнал с министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани късно в петък, според източник, запознат с въпроса, докато вниманието е било насочено към евентуално примирие в Газа и сделка за затворници и заложници.


Срещата в Европа беше първата между висши служители от Израел и Катар, който действа като посредник, след края на седемдневното примирие в края на ноември.


Нетаняху заобиколи въпроса за срещата, но потвърди, че е дал указания на преговорния екип.


"Имаме сериозни критики към Катар", каза той, намеквайки за връзките на богатата на газ държава от Персийския залив с Хамас и заклетия враг на Израел - Иран. "Но точно сега се опитваме да завършим възстановяването на нашите заложници".


В изявление Хамас заяви, че "потвърждава позицията си да не започва никакви преговори за размяна на затворници, освен ако агресията срещу нашия народ не бъде спряна веднъж завинаги", като добави: "Движението съобщи тази позиция на всички посредници".

 

Случайното убийство на трима заложници от израелските сили засили натиска върху Нетаняху да намери начин да осигури освобождаването на задържаните.

 

Докато Нетаняху говореше, няколкостотин души организираха протест в Тел Авив, като някои от тях държаха плакати, включително и такъв с надпис "Изведете ги от ада". Един от ораторите извика: "Върнете ги у дома сега!".

 

Привечер в събота жителите съобщиха за засилени сражения в центъра на Хан Юнис в южната част на Газа, като израелски самолети и танкове бомбардираха и обстрелваха града, а също така се чуваха звуци от ракетни гранати, очевидно изстреляни от бойци на Хамас.

 

В знак на по-широки последици от конфликта подкрепяните от Иран йеменски хути заявиха, че са атакували израелския курорт Ейлат на Червено море с рояк дронове - един от няколкото инцидента с дронове, за които бе съобщено в региона в събота.


Две големи фирми за товарни превози заявиха, че ще избягват Суецкия канал, тъй като хутите засилиха нападенията срещу търговски кораби в Червено море.

 

Централното командване на САЩ съобщи, че разрушителят "Карни" е свалил 14 хутски дрона в Червено море. Великобритания съобщи, че един от военните ѝ кораби е свалил предполагаем дрон, насочен срещу търговското корабоплаване.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3808 |17.12.2023 Сърбия избира парламент и местна власт. Кой е опасният ключ на Вучич към победата? . 7| 3697 |17.12.2023 "По Коледа може да няма градски транспорт". КНСБ плаши с протести - блокират София . 15| 4106 |17.12.2023 ISW: Новата гореща точка на фронта в Украйна е Днепър . 0| 6271 |17.12.2023 Само на 19 години: Маргарита Стойкова с престижна филмова награда от Берлинале

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads