Реклама / Ads
0| 5588 |25.12.2023 НОВИНИ

Израел обсъжда с Египет предложение за прекратяване на войната. Родният на Исус Витлеем е празен

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
"За мнозина по земята тазгодишните празници са засенчени от войните в Ивицата Газа и Украйна“. Това каза в нощта на Рождество Христово папа Франциск. Във Витлеем, където според Библията се е родил Исус Христос, почти няма поклонници или туристи, предават световните медии.
 

В базиликата "Свети Петър" във Ватикана той напомни значението на мира, който по думите му е отхвърлен от безсмислената логика на войната.

 

Главата на Римокатолическата църква отслужи месата си часове, след като министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се закани да навлезе още по-навътре в Ивицата Газа, след като израелските войски преживяха един от най-тежките си дни на загуби в своята сухопътна офанзива, отбелязва "Ройтерс".

 

"Тази вечер сърцата ни са във Витлеем, където принцът на мира все още е отхвърлен от безсмислената логика на войната, от сблъсъка на оръжията, което дори днес не му позволява да намери място в света", каза 87-годишният Франциск във връзка с войната в Близкия изток.


Тази година във Витлеем на окупирания от Израел Западен бряг, почти няма поклонници и туристи, както и коледни елхи. Това е мястото, където според Библията се е родил Исус Христос.

 

Тази година Коледа се празнува много тихо в Светите земи заради войната в ивицата Газа, отбелязва ДПА.

 

А днес се очаква израелският военен кабинет да обсъди предложението на Египет за прекратяване на войната в Ивицата Газа, пише в. Jerusalem Post цитиран от БТА.

 

Кайро е представил ново предложение за примирие и освобождаване на още израелски заложници в Ивицата Газа, съобщи The Times of Israel.

 

Според Asharq News предложението на Египет предвижда прекратяване на войната на няколко етапа. Първата фаза включва примирие за най-малко две седмици, по време на което „Хамас“ да освободи 40 израелски заложници. В замяна Израел трябва да освободи 120 палестински затворници.

 

Втората фаза предлага палестински преговори с посредничеството на Египет. Третата фаза предвижда пълно прекратяване на огъня и цялостно споразумение за размяна на заложници и затворници, включително изтегляне на израелската армия от Ивицата Газа, като се позволи на всички разселени жители на Газа да се завърнат по домовете си.

 

Папа Франциск ще отправи утре традиционната си благословия и послание "Към града и света" ("Urbi et Orbi") от централния външен балкон на базиликата "Свети Петър" в Рим.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10980 |25.12.2023 Из сборника "Луничави разкази": На Коледа във ФрогНюз четем Здравка Евтимова и "Пешан" . 7| 4707 |25.12.2023 "Откъсване от руското наследство". Украйна празнува Коледа на 25 декември за пръв път от 106 г. /видео/ . 4| 6133 |25.12.2023 Голям протест в Белград, сърбите-демократи не искат Вучич /видео/ . 1| 4958 |25.12.2023 The Irish Times: Двама българи с обвинения по случая "Верила"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads