Реклама / Ads
1| 2819 |17.04.2024 СВЯТ

Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити, заяви Нетаняху след разговорите с Камерън

.
Дейвид Камерън и Бенямин Нетаняху Източник: Office of the Prime Minister of Israel
Бенямин Нетаняху е заявил пред министъра на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън, че Израел ще "вземе собствено решение" как да отговори на иранска атака. Той заяви, че правителството му ще "направи всичко необходимо, за да се защити" по време на преговорите, които британското правителство се надяваше да помогнат за предотвратяване на ескалацията.
 

Нетаняху многократно се е заричал да отвърне на безпрецедентното ракетно нападение и нападението с дрон през уикенда. Камерън заявил, че всеки отговор трябва да бъде "интелигентен" и ограничен, информира Би Би Си.

 

В изказване пред репортери в Йерусалим след срещата с Нетаняху Камерън заяви, че е там, за да "демонстрира нашата солидарност" след "ужасяващата" атака на Иран. Той продължи: "Надяваме се, че всичко, което Израел прави, е възможно най-ограничено, целенасочено и интелигентно.

"Не е в ничий интерес да има ескалация и това казахме много ясно на всички хора, с които говорих тук, в Израел."

 

След срещата израелският министър-председател заяви: "Искам ясно да заявя - ние ще вземем своите решения и държавата Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити."

 

Забележките на Нетаняху ще затвърдят убеждението в западните столици, че Израел е готов да предприеме действия срещу Иран и че има граница на това колко често могат да призовават за сдържаност. Израел е повече от наясно с опасенията в Европа и САЩ за ескалиране на войната в региона, пише още Би Би Си.

 

Въпреки това западните лидери могат да се успокоят от факта, че израелските ръководители се опитват да използват дипломатическата подкрепа, която получиха след иранските нападения, предизвикали международно осъждане и обещание за нови санкции срещу Техеран. Възможно е  Нетаняху да не иска да разруши този съюз с акт на отмъщение, който да потопи региона в пълномащабна война.

 

Камерън е един от няколкото западни министри на външните работи, които се очаква да посетят Израел през следващите дни като част от дипломатическите усилия да се предотврати това.

 

Преди да се срещне с Нетаняху, Камерън разговаря с израелския президент Исаак Херцог и израелския министър на външните работи Израел Кац.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2453 |17.04.2024 Столтенберг: Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни . 0| 2651 |17.04.2024 Удар по бежански лагер в Газа: Убити са 13 души, сред които и седем деца . 1| 3075 |17.04.2024 ISW: Забавянето на американската помощ за Киев помага на Русия да пробива на бойното поле . 11| 5473 |16.04.2024 "Позор за света": Зеленски за това, че САЩ обмислят помощ за Израел без Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads