Реклама / Ads
17| 7683 |03.08.2012 НОВИНИ

Изселиха плевенските роми от "Блока на ужасите"

.
Евакуираха и последните наематели от блок „Тотлебен 33" в Плевен, станал известен като „Блока на ужасите”. В момента предстои сградата да бъде почистена основно. Тя буквално е обезкостена от ромите, настанени там преди години.
 

Засега бъдещето на 16-етажния блок е неясно, тъй като за ремонта му са нужни около два милиона лева, с които общината не разполага. Относно съдбата на блок "Тотлебен" 33, проф. д-р Димитър Стойков – кмет на община Плевен, каза, че първоначалната му данъчна оценка е била 1,6 милиона лева, а сега тя ще е в пъти по-ниска. "В блока няма ВиК и ел. инсталации, асансьорът е „излетял", добави кметът.

През 2006 г. в известния „Блок на ужасите” са настанени ромски семейства и оттогава те методично рушат сградата. Няма прозорци и дограми, изтръгнато е всичко желязно, включително и парапетите на стълбището. Няма ел. и ВиК инсталация. Съседите от години пишат жалби срещу наемателите с надежда общината да вземе мерки.

Заради всичко това община Плевен още през март започна поетапно изселване на ромите от блока. Освен, че рушат сградата, наемателите трупат и големи сметки за ток и вода. „Там имаше наематели, които от години не бяха плащали задължения и само за вода на блока сметките бяха достигнали 77 хиляди лева, каза кметът на община Плевен.

От всичките 41 наематели, изрядни били само 16. На тях кметството е осигурило общински жилища. Част от ромите обаче не са доволни от новите си домове. Никой не знае къде са намерили подслон останалите неизрядни семейства. Сега блокът усилено се чисти от купищата боклуци.

Въпреки окаяния вид на блока, конструкцията е здрава и няма опасност от срутване, категорични са експертите. Кметът ще търси средства за възстановяването на „Тотлебен 33” от държавата или от европейски проекти. Ако пари все пак не се намерят, сградата ще бъде продадена.

Дотогава в блока ще има постоянна охрана, за да не се доразграби и малкото, останало от него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 6596 |03.07.2012 Уорлик: Превърнете си ромите в градивна част на обществото! . 23| 6707 |26.06.2012 Роми потрошиха автобус в столицата, две жени пострадаха . 5| 6218 |02.05.2012 Закопчаха роми, осквернили селско гробище . 11| 6302 |26.04.2012 Роми заплашили с линч дежурни медици в Благоевград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads