Реклама / Ads
34| 8988 |08.11.2020 НОВИНИ

Извънреден брифинг: България е в червената COVID зона. Нови мерки и още 80 млн. лв

.
проф. Костадин Ангелов и Йорданка Фандъкова
Новите мерки, които предлага здравния министър са свързани с разпределянето на 80 милиона лева до края на годината. Парите ще отидат за общопрактикуващите лекари и нови ковид звена в поликлиниките.
 

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който заедно с кметът на София Йорданка Фандъкова дадоха извънреден брифинг в Министерски съвет.

 

Ето какво обяви здравния министър за новите мерки в борбата с коронавирус.

 

За укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари ще бъдат отпуснати  5 млн. лв. на месец за цялата страна и по 1000 лв. допълнително възнаграждение за всеки такъв лекар.

 

По отношение на поликлиникте – в някои от тях в София, както и в някои от по-големите градове в страната ще бъдат разкрити допълнителни ковид зони. В тях ще работят лекар, сестра и лаборант, които ще правят прегледи  изиследвания за ковид.

На месец това ще струва окло 3 млн. лв. Екипът също ще получи по 1000 лв. допълнителни + по 10 лв. за всеки преминал човек. Последните суми ще се разпределят от шефа на ДКЦ-то.

 

В лечебните заведение ще бъде увеличен капацитета от 10 на 20%, които трябва да бъдат подържани в  готовонст за легла за ковид болни във всички болници.

 

За някои болници, които ще бъдат определени със заповед,големите структуропределящи болници и университетските, ще получат допълнителни 50 млн. лв. също за укрепване на капацитета им и подържане на готовност.

 

Още 15 млн. лева ще отидат за антигенни тестове, за пациенти, които имат нужда и проявяват симптоми на заболяване от коронавирус.

 

Министърът обяви, че най-вероятно утре ще има извънредно заседание на Министерски съвет, на което да бъдат приети тези мерки.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5727 |07.11.2020 Джеймс Пардю: Жалко ще е България да блокира пътя на Северна Македония към ЕС . 3| 6448 |06.11.2020 Доц. Христев: Не може да играеш с чувствата на хората, за да си раздаваш огромни за България заплати . 3| 5349 |06.11.2020 България към ЕК: София няма да приеме предложените проекти на преговорната рамка за Скопие . 0| 4496 |06.11.2020 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията Западна България за периода 09.11-13.11.2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads