Реклама / Ads
3| 4248 |15.03.2024 НОВИНИ

Извънреден конгрес на БФС. Боби Михайлов е аут, но кой ще е новият президент? /видео/

.
Започна извънредният конгрес на Българския футболен съюз (БФС), на който да бъде избран нов президент. Седем са кандидатите - Михаил Касабов, Димитър Бербатов, Георги Иванов, Георги Градев, Петьо Костадинов, Геогри Захариев и Манол Иванов.
 

Изборният конгрес на Българския футболен съюз на 15 март, който е с начален час 10:30 часа, се предава пряко в YouTube канала на централата.

 

След 18 години, с кратко прекъсване, начело на футбола ни Борислав Михайлов напуска поста. Активно обаче се говори, че сред кандидатите има хора, близки до него, които само ще продължат начина на работа на Михайлов. Начин, който постави българския футбол на едно крайно недостойно място.





Михайлов най-сетне подаде оставка, след години на призиви от страна на футболните среди, недоволни от управлението на любимия спорт през последните 18 години. Чашата преля заради решението на БФС да премести мача между България и Унгария от София в Пловдив заради намеренията на агитките да протестират от трибуните.

 

БФС се опита да си измие ръцете и със СДВР, които отрекоха да са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и ще има проблеми при неговото охраняване. Топката беше прехвърлена и на УЕФА.

 

ФрогНюз вече писа, че не е съвсем ясно дали именно БФС не са инициирали преместването на мача с подвеждаща информация към Съюза на европейските футболни асоциации.

 

Протестът срещу ръководството на БФС обаче се състоя - на 16 ноември, 2023 г. Градусът на напрежението се покачи допълнително, след като полицията се опита да разпръсне запалянковците с водни оръдия, имаше и примери за брутално полицейско насилие. От агитките хвърчаха пластмасови и стъклени бутилки, мятаха се бомбички. Беше подпален и бус.

 

Самият Михайлов отказа да подаде оставка непосредствено след събитията. Масово възмущение предизвикаха реакциите на Българския футболен съюз след мача. На излизане от стадиона някогашните футболни легенди като Йордан Лечков, Емил Костадинов и Борислав Попов бяха или арогантни, или вулгарни, или оглушително мълчаливи. Костадинов показа среден пръст.

 

Допълнителни мерки за сигурност, водно оръдие и отцепен периметър. Такава е организацията на Столичната полиция за извънредния конгрес на Българския футболен съюз, който ще се проведе в хотел в София.





От полицията обявиха, че очакват присъствие на футболни фенове от столицата и страната, които ще подлежат на обстойна проверка.

 

От СДВР потвърдиха и наличието на два сигнала, подадени за купуване на гласове. Към момента нарушения по тях не са открити, но работата по случаите продължава.

 

Конгресът ще премине в следния дневен ред:

 

1. Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г.


2. Финансов отчет за 2022 и 2023 г.

 

3. Разглеждане на жалби до Общото събрание.

 

4. Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС.

 

5. Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС.

 

6. Избор на Президент на Сдружение „Български футболен съюз“.

 

7. Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение „Български футболен съюз“.





Михайлов пристигна последен в залата в хотел "Маринела". Близки до него съобщиха, че е болен в последните дни и пристига в залата единствено, за да открие събранието и да прочете доклада на Изпълкома в последните две години.

 

Стилиян Петров, заяви, че не вижда нищо лошо в снимката си с бившия премиер Бойко Борисов. Той я публикува в своята страница в социалните мрежи ден преди Конгреса на БФС за избор на нов президент. Петров е част от щаба на един от фаворитите за поста - Димитър Бербатов.

 

"Аз заставам с лицето си пред всички вас. Не крия неща. Това, че имаш приятели и играеш футбол, имаш различни взаимоотношения, това не означава абсолютно нищо. Аз съм такъв човек", заяви Стилиян.

 

Бербатов пък заяви, че влиза на Конгреса с усещането за победа. Голмайсторът на националния ни отбор за всички времена вярвал, че футболната общност иска ново начало и се надява то да бъде поставено днес.

 

"Докарахме битката до днешния ден и съм изключително горд и доволен от екипа. Затова казах, че каквото и да се случи, ние ще ходим с високо вдигнати глави, защото направихме всичко прозрачно и направихме така, че футболните клубове и обществеността да осъзнаят, че наистина трябва тази промяна в българския футбол, защото всичко има начало и край. Надявам се днес да се сложи край на това, което беше преди, за да започне нещо ново и да се гради", заяви на влизане Бербатов.

 

БФС прие оставката на Борислав Михайлов, избира нов президент

 

Около два часа след началото на заседанието Конгресът прие оставката на Борислав Михайлов. "За" оставката гласуваха 303-ма, 12 бяха против, въздържали се нямаше.

 

Следващата точка от дневния ред бе гласуване освобождаването на Изпълкома, което също бе прието.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3099 |15.03.2024 Le Monde: Макрон проучва идеята за изпращане на войски в Украйна. "Ще трябва да изпратя момчета в Одеса" . 3| 2463 |15.03.2024 Изследване на "Галъп": Какви щяха да са резултатите, ако изборите за Народно събрание бяха сега? . 7| 3525 |15.03.2024 Депутатите заседаваха. Явор Божанков към "Възраждане": Ден на траур е, може ли поне един ден да се смирите? /видео/ . 2| 2703 |15.03.2024 Опашка се изви пред "Александър Невски" за поклонение пред тленните останки на патриарх Неофит /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads