Реклама / Ads
8| 8202 |14.09.2019 МИСТЕРИИ

Известен фоторепортер е арестуван, защото снимал полицаи на протеста срещу Иван Гешев

.
Веселин Боришев
Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев беше задържан преди вчерашния протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. И изкара една нощ в ареста на Първо районно управление в София, съобщиха от медията.
 

Около 17 часа Боришев се намирал в градинката на хотел "Рила", където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части. Той тръгнал да ги снима, което придизвикало груба реакция от представителите на органите на реда.

 

И въпреки че Боришев им представил журналистическата си карта, той е бил задържан по указа за дребното хулиганство и отведен в Първо районно управление на МВР в София, разказа фоторепортерът.


Там едва към 19 часа успял да се обади на адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на управлението през нощта. В 14 часа днес се е явил пред съдия в Софийския районен съд и е освободен.

Фоторепортерът е бил задържан по време на работа, при това той е удостоверил, че е журналист, е посочил пред съда защитникът му.

 

"Въпреки че отбелязах, че той е един от петимата най-известни фоторепортери в страната и няма нужда да го прави. Полицаите трябва да го познават", добави той.

"Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка", обясни адвокат Хаджигенов.


Той припомни, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не се отнася до случаите, когато те са на работа. Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол. "Още в понеделник ще подам жалба срещу задържането му", заяви и адвокат Хаджигенов.

 
Клуб Z  пита  вътрешния министър: кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения? 

И колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи? Или актът на полицията има за цел сплашване?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6505 |11.09.2019 Сподвижник на Петното внася сигнал в прокуратурата срещу Десислава Иванчева . 4| 7239 |10.09.2019 Шведски учен обяви: Консумацията на човешка плът ще спаси света . 0| 5996 |09.09.2019 Дете умря от ушна инфекция, родителите отказали антибиотик . 1| 6068 |08.09.2019 Тийнейджърка помете Серина за титлата на US Open

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads