Реклама / Ads
5| 4829 |03.02.2016 НОВИНИ

Жаблянов: И Борисов се дърпа за Кунева

.
Валери Жаблянов
Липсата на желание за диалог за образованието ни доведе до тук, защото беше приет един закон, в който управляващото мнозинство не пожела да отчете нищо през изминалата година от предложенията на опозицията. Законът беше създаден така, че да се стигне до сегашната ситуация.
 

Това заяви народният представител от БСП - Лява България Валери Жаблянов в сутрешния блок на бТВ. Според него смяната на министъра не може да реши нищо и припомни, че БСП е поискала спирането на действието на закона. „Който и да заеме този пост в момента, не може да направи нищо. Той е с вързани ръце“, допълни народният представител.

 

Той подчерта, че не са станали ясни причините за освобождаването на предишния министър. „Отговорността на премиера тук е основна. Никой не разбра защо беше поискана оставката – заради лошите програми, общественото недоволство, лошата структура на образованието, заложена в закона, липсата на време?“, попита депутатът. По неговите думи този закон се  приема вече 5 години и не е останал преподавател в България, който да не е разбрал какво представлява Законът за средното образование и въпреки всички е бил наложен силово. „Общественото недоволство се предизвиква от липсата на елементарен обществен ангажимент в сферата на възпитанието към учениците, както и хаосът с учебниците. Всичко това е заложено в закона“, коментира Жаблянов. Той подчерта, че в него няма нито едно изречение за това, че децата на България трябва да бъдат обучавани в патриотични ценности. „Кунева не може да направи нещо, което в закона го няма. А от нейното изявление става ясно, че тя има намерение по най-добрия начин да приложи закона“, каза още депутатът и допълни, че общественото недоволство е в следствие на закона, а не на управлението.


„Правителството е негодно и управляващото мнозинство също. Образованието се превърна в предмет на пазарлък, а Кунева става министър заради вътрешните напрежения в РБ“, коментира Жаблянов. Той уточни, че му е трудно да прецени колко са крилата в РБ. „Формацията се разпадна още с излизането на партията на Радан Кънев и сега наблюдаваме трусовете на разпадане на блока в управлението“, поясни той. Според него е показателно, че Борисов няма намерение да внесе кандидатурата на Меглена Кунева. „Очевидно, че и премиерът не иска да се ангажира с хаоса в тази политическа формация“, подчерта Валери Жаблянов. Той е на мнение, че това е сериозен удар по управлението и допълни, че в образованието не може да има партийни пристрастия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6371 |02.02.2016 Кънчо Стойчев: Борисов става все по зависим от партньорите . 5| 4728 |02.02.2016 Гълъбов: Кунева е кандидатура на Борисов, не на РБ . 79| 10998 |31.01.2016 Р. Кънев: Борисов вече иска да се самосвали от власт . 13| 5814 |31.01.2016 Борисов стана дядо на малкия Бойко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads