Реклама / Ads
8| 5141 |03.11.2014 НОВИНИ

Жаблянов: Служебното правителство харчи пари без отчет

.
Валери Жаблянов Източник: Булфото
В БСП сме обединени от необходимостта да се изготвят приоритети в законодателната област, които да отговарят на лявата политика, която БСП ще реализира. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Според него има тежко материално разслоение в българското общество, формиране на изключително богат елит, оформяне на социални слоеве, които тънат в мизерия. „Ако ние не променим или поне не поставим началото на промяната на това общество, политическата система няма как да функционира гладко“, категоричен е народният представител.
 

Валери Жаблянов изтъкна, че  БСП не вярва във възможността от кризата да се излезе с десни мерки. „Управлението на една държава не може без компромиси“, уточни той. Жаблянов е на мнение, че всеки трябва да знае коя е онази негова политика, от която може да отстъпи, за да може обществото и държавата да вървят напред. Депутатът припомни и предишния мандат на ГЕРБ, в който всички е трябвало да бъдат ликвидирани, освен управляващата партия. „По този начин не може да се управлява и това е една от причините повечето граждани да не гласуват“, допълни народният представител.


Той коментира и ситуацията с КТБ: „Оказа се, че нашите специални служби, заедно с партньорските, са в състояние да проследят преводите на един политик от една партия от Швейцария в Македония и от там на някакви острови, но не могат да проследят как са изчезнали няколко милиарда от банка, която има централа в София. Това е абсурдно!“

 

Според него Борисов си е променил позицията в парламентарната зала, защото стана ясно пред камерите на телевизиите коя е позицията в защита на обществото и коя е тази, която защитава анонимни финансови среди. „Тогава Борисов, притеснен да не загуби част от общественото си доверие, си смени позиция за няколко минути“, допълни той. Жаблянов е на мнение, че никой не може да бъде удовлетворен от фалита на една банка, защото това е сътресение за цялата икономика на страната. „Удовлетворени сме от друго – не успя да мине опитът чрез законодателни изменения, оздравяването на банката да бъде закачено за бюджета на държавата“, каза той.


Народният представител припомни, че БСП е гласувала против и срещу искането да бъде увеличен бюджетният дефицит през лятото, защото един от аргументите е бил недостигът на средства във фонда за покриване на вземанията на гражданите. По неговите думи служебното правителство отново готви да внесе искане за увеличаване на бюджетния дефицит. „То няма право на тази стъпка, защото няма право на законодателни инициативи.“, каза той.

 

Жаблянов поясни, че в Конституцията пише, че президентът няма право на законодателна инициатива, а служебното правителство е на президента. „Служебното правителство изхарчи много пари, за които трябва да даде отчет. Не е просто така г-н Близнашки да излезе и да каже, че е свършил 90% от работата, а да даде отчет за какво е похарчил парите, които използва от този бюджет. “- заяви депутатът и обясни, че дали актуализацията ще бъде факт зависи от управляващото мнозинство и следващото правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5578 |02.11.2014 Следващата стъпка е споразумение за правителство . 34| 6536 |02.11.2014 Том. Дончев: Правителство с премиер Радан Кънев - готови сме и на това . 16| 4615 |01.11.2014 Близнашки иска незабавно правителство и актуализация на бюджета . 45| 5601 |01.11.2014 Методи Андреев: Съставянето на правителство е бяла магия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads