Реклама / Ads
20| 5434 |10.01.2014 НОВИНИ

"Железен" обръч около парламента, военните щели да помогнат на протестиращите

.
Изключително засилено полицейско присъствие в района на Народното събрание. Полицейските сили са разположени в широк периметър около парламента, върнати са и металните заграждения, които бяха премахнати при разпускането на НС преди празниците.
 

 Причината са призивите в социалните мрежи мирният протест срещу кабинета "Орешарски", който половин година не дава резултати, да бъде радикализиран. Датата бе избрана с препратка към събитията от 10 януари 1997 година, когато демонстриращи нахлуха в сградата на Народното събрание и свалиха правителството на Жан Виденов.

Протестиращите обявиха за манипулации информациите за атака на парламента с коктейли "Молотов". По думите им днес протестът ще бъде мирен. Те посочиха, че по-мащабен протест ще има на 15 януари - първия работен ден на Народното събрание през новата година. Няколко пъти протестиращите се опитаха да блокират бул. "Цар Освободител" пред парламента, но полицията не им позволи. Демонстрантите изненадаха униформените, като минаха пред подлеза на Софийския университет и блокираха бул. "Васил Левски" пред Алма Матер.

Пътното платно бе затворено за кратко, тъй като полицията ги изблъска. След това опитаха да минат и по пешеходната пътека пред Университета, но полицаите не им позволиха, като им казаха, че имат право да минават само през подлеза. Силите на реда са направили кордон до подлеза пред университета и не допускат недоволните да слязат на платното. Явор Никифоров съобщи, че ще направят нова група във Фейсбук, в която всеки може да изрази личния си протест. Той е убеден, че полицаите са на страната на протестиращите и също не са съгласни с управлението на държавата. Пред репортер на Novini.bg той заяви, че не е изключено недоволните от кабинета "Орешарски" да получат подкрепа и от военните.

Около обяд се появи и малка група от т.нар. контрапротестиращите. Засега няма признаци за опасност от избухване на стълкновения. Полицейското присъствие около парламента беше допълнително засилено към 12.00 часа, тъй като се очакваше да се присъединят още недоволни от правителството към протеста в обедната си почивка.



Някои от протестиращите, които бяха видимо по-малко от униформените шеговито се питаха дали има празник на полицията или полицаите протестират. Някои от недоволните граждани носеха плакати с надпис "Сидеров вие бие, може ли и ние?" На протеста пред парламента се появиха председателят на ДСБ Радан Кънев и заместникът му Петър Москов. Те уточниха, че са на площада в лично качество. Очаква се около 16.30 часа днес да има и друг протест пред парламента. Засега трафикът пред сградата на Народното събрание на бул. "Цар Освободител и кръстовището на Ректората е нормален. полицията не им позволи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5517 |10.01.2014 Ограбиха банка около "Пирогов" тази сутрин . 83| 11569 |24.12.2013 Прогноза: Крахът на това правителство ще е след около 1 г. и половина . 11| 6343 |29.11.2013 Въоръжен грабеж на Симеоновско и Околовръстното в столицата . 8| 6833 |05.11.2013 Около 6635 бездомни песа лаят и хапят в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads