Реклама / Ads
1| 3787 |16.10.2023 НОВИНИ

"Жените вече няма да се страхуват да забременеят". Опозицията в Полша надделява на изборите

.
Източник: БГНЕС
Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) е първа на вчерашните парламентарни избори, показа тази сутрин късен екзитпол, но резултатът й няма да й позволи да получи мнозинство, предаде Ройтерс.
 

Проучването показваше, че управляващата партия "Право и справедливост" (PiS) е спечелила най-много гласове, но изглеждаше, че пътят към управлението е открит за обединената опозиционна коалиция, водена от Туск.

 

PiS, която управлява Полша от осем години, превърна обществената телевизия в пропагандно звено на правителството, ограничи правото на аборт и демонизира ЛГБТ+ хората, мигрантите и бежанците. Тя също така постави Полша в сблъсък с Брюксел по въпросите на върховенството на закона, което доведе до замразяване на европейско финансиране в размер на десетки милиарди евро, пише "The Guardian".

 

Туск се появи на сцената на предизборния щаб на Гражданската коалиция във Варшава, за да обяви победата на своята партия.

 

"Това е краят на злите времена, това е краят на управлението на PiS, ние успяхме", каза Туск под одобрителните възгласи на събралите се поддръжници.

 

"Спечелихме демокрацията, спечелихме свободата, спечелихме нашата свободна любима Полша. Този ден ще бъде запомнен в историята като светъл ден, възраждането на Полша", каза той.

Според актуализирания екзитпол, публикуван рано в понеделник, PiS има 36,6% от гласовете, либералната „Гражданска коалиция“ (КО) е втора с 31%, а десноцентристкият „Трети път“ е трети с 13,5 процента.

 

Ако този резултат бъде потвърден, трите обединени партии ще имат мнозинство в 460-местния полски парламент. Още една потенциална добра новина за полските прогресивни партии е, че според екзитпола Конфедерацията, крайнодясна коалиция, която се очакваше да получи около 9% от гласовете, получи 6,4 %, което е по-малко от прогнозите на предизборните проучвания.

 

Повече яснота относно резултатите се очакваше сутринта, но окончателният резултат може да бъде обявен едва в понеделник или дори във вторник. На изборите в Словакия по-рано този месец екзитполът показваше победа на прогресивната коалиция, но действителните резултати се оказаха поразително различни.

 

Изключително важно е да се изчакат официалните резултати (до вторник) - малките разлики могат донякъде да променят картината", заяви Стенли Бил, професор по полски изследвания в Кеймбриджкия университет, пишейки в X (бившия Twitter). 

 

Въпреки това настроението в щаба на Гражданската коалиция беше радостно.

 

Барбара Новачка, депутат от Гражданската коалиция, която остро критикува репресиите на PiS срещу правото на аборт, заяви, че е ясно, че опозицията е победила, и отбеляза, че това е важен ден за полските жени.

 

"Младите жени няма да се страхуват да забременеят, младите жени няма да се страхуват да отидат на лекар", каза тя.

 

74-годишният председател на PiS Ярослав Качински заяви, че резултатът на партията му е голям успех, но призна, че "не знаем" дали партията има път към управлението.

 

"Очакват ни дни на борба и напрежение", каза той пред поддръжници малко след излизането на резултатите от екзитпола. Ако PiS наистина е най-голямата партия, тя има право да направи първия опит за съставяне на коалиция.

 

"Независимо дали сме на власт или в опозиция, ще продължим да изпълняваме нашия проект и няма да позволим Полша да бъде предадена", каза той.

 

Изборната активност беше на път да надхвърли 72% - най-високата след падането на комунизма. При затварянето на избирателните секции пред много от тях се образуваха опашки. Властите заявиха, че всеки, който се е наредил на опашката преди официалния край на гласуването, ще може да гласува.

 

Телевизионни кадри показаха няколкостотин души, предимно млади, които чакаха на дълга опашка пред една от избирателните секции в западния град Вроцлав, за да гласуват. Местни жители им носеха топъл чай и одеяла, както и храна.

 

Някои от хората на опашката казаха, че са чакали шест часа. Избирателната секция затвори малко преди 3 ч. сутринта местно време, около шест часа след официалното затваряне на избирателните секции.

 

По-рано през деня в една от избирателните секции в област Вола гласоподаватели от опозицията изразиха увереност в шансовете за победа на опозицията.

 

"Видях много млади хора, повече, отколкото преди четири или осем години, което ме кара да съм оптимист", каза 46-годишният Павел, който гласува за Гражданската коалиция на Туск. В същата избирателна секция Мачей, 78 г., заяви, че стереотипът, че по-възрастните хора подкрепят PiS, не е верен, пише "The Guardian".

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4162 |16.10.2023 Георги Милков: Американците се опитват да вдигнат ръчната спирачка на Израел . 11| 3746 |16.10.2023 Лъчезар Богданов: Стане някъде конфликт по света – истерия с вдигането на цените . 2| 3754 |16.10.2023 Милен Керемедчиев: Бежанците от Газа ще тръгнат към Европа . 8| 5838 |16.10.2023 Защо се бави пълномащабната атака на Израел?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads