Реклама / Ads
41| 7148 |13.03.2013 НОВИНИ

Жертви на „Наглите”: Съдийката да е жива и здрава и да си няма работа със съда!

.
"Наглите" в съда
На съдия Мария Митева пожелаваме: „Да е жива и здрава и никога да не попада, тя или децата й, на мушката на „Наглите”. Ако пък нещо все пак се случи, делото да не попада в български съд”.
 
Така коментираха някои от жертвите особеното мнение на съдийката от Апелативния столичен съд, която поиска делото срещу групата за отвличания да бъде върнато в Софийския градски съд и всичко да започне отначало. Аргументът на Митева е, че били допуснати процесиални нарушения.

Софийският апелативен съд оправда в сряда частично подсъдими по делото "Наглите". Въпреки това присъдите за бандитите, извършвали отвличания, не бяха намалени. Ивайло Евтимов - Йожи, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров - Релето и Любомир Димитров бяха оправдани за отвличането на митничаря Георги Георгиев известен още с прякора Пурата.

Прокопиев бе признат за невинен и за отвличанията на Борислав Атанасов, Даниел Димитров и за похищението на Васил Маникатов.

За всички останали отвличания частично оправданите остават осъдени.

Само председателят на съдебния състав Мария Митева е с особено мнение делото да се върне на Софийския градски съд.

С решението си Апелативният съд потвърди оправдателните присъди на Павел Петков, Цветозар Славчев и братята Митко и Радослав Лебешковски и те останаха на свобода.

Частично оправданите бандити засега остават в ареста и ще чакат решението на Върховния касационен съд, пред когото прокуратурата и гражданските ищци могат да протестират, а осъдените да обжалват.

Прокуратурата поиска на втора инстанция осъдителни присъди за четиримата изцяло оправдани по делото "Наглите" - Павел Петков, Цветозар Славчев и братята Митко и Радослав Лебешковски. Обвинението заяви, че братята са съпричастни към отвличането на Ангел Бончев и покойната му съпруга му Камелия, а Петков обвърза само с похищението на самия Бончев.

Четирима от бандата - Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров и Любомир Димитров, бяха осъдени на 2 април 2012 г. Първите трима - на по 18 години, а Любомир Димитров - на 15 години лишаване от свобода.

Всички бяха признати за виновни в редица отвличания и за всяко от тях получиха отделна присъда.  Четиримата ще трябва да платят на жертвите си обезщетение в размер на 915 000 лв.

Братята Лебешковски имат засега само условни присъди за незаконно притежаване на оръжие.

За невинни бяха признати Павел Петков и Цветозар Славчев.

 

„Наглите” бяха арестувани на 17 декември 2009 г. Процесът срещу тях започна една година по-късно. Повдигнати бяха обвинения за отвличанията на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев.

Така и не се стигна обаче до мозъка на групата, въпреки, че разследващите имаха на разположение признания на някои от обвиняемите кой е той. Съдът обаче не прие тези признания заради нарушена процедура и босът си остана на свобода и необезпокояван, за да се защитава по друго дело, където е обвиняем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7852 |26.01.2013 Зверска катастрофа до Хисар; жертви . 16| 9023 |08.01.2013 Дупка на пътя взе две жертви . 7| 9920 |28.12.2012 Жертви на "Наглите" и приятели изпратиха Камелия Бончева . 58| 6477 |13.12.2012 Президентът на Македония да се извини и поклони пред българските жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads