Реклама / Ads
5| 4914 |24.06.2011 НОВИНИ

Жилят с нова измама „Утре влиза еврото”

.
Нова измама „Утре влиза еврото” жили възрастни хора, които доверчиво предават всичките си спестявания за черни дни.
 

Старците се доверяват на мним банков или пощенски служител, който ги лъже, че от утре левовете няма да важат, и ги кара да му ги предадат, пише Монитор. През последните десетина дни само на територията на столичното Трето районно са регистрирани три такива случая. Пръв изгорял 85-годишен дядо от кв. „Света Троица”. Старецът дал последните си спестявания, защото се вързал на измамата, че само след няколко часа скъпоценните му левчета ще са ненужна хартия. Няколко дни след него по същата схема изгорели и две баби - на 72 и на 79 години. По-възрастната загубила всичките си спестявания от 12 000 лв.

И тримата ужилени дават едно и също описание на измамника - около 40-50 годишен, нисък, пълен, мургав, говорещ български и понякога е с очила. Ходел обикновено облечен с дънки и тениска. Той звънял на вратите им и се представял най-често като служител на близкия пощенски код или банков експерт.

„Вие си вземате пенсията от пощата, нали. Е, от този клон ме изпращат да ви кажа, че от утре левовете вече няма да важат и влиза еврото”, казвал измамникът и така влизал в домовете на възрастните хора. После изваждал картонче, на което пишел имената на потенциалните си жертви и ги карал да му извадят всичките си спестявания. Чинно описвал банкнотите и ги слагал в плик. След това го запечатвал и  срамежливо молел за вода или кафе.

Докато домакинът бил в другата стая да донесе чашата, измамникът подменял плика с такъв
, пълен с изрезки от вестници. Преди да си тръгне поръчвал на стареца още рано сутринта на следващия ден да му занесе запечатания плик в пощата, за да му обменят банкнотите с евро. Чак когато измамникът си тръгнел, ужиленият старец разбирал, че е изигран, но вече било късно. Последната жертва в София е 79-годишната Райна Александрова, която по тази схема загубила 12 000 лв. спестявания. В единия от случаите престъпникът дори съпроводил жертвата си до банковия клон с такси, но не влязъл вътре от страх да не бъде заснет с камерите.

Към този момент измамата е локализирана на територията на Трето районно, но има голяма вероятност да се разпространи, ако хората не бъдат информирани, обясниха полицаите, които разследват далаверата. Според тях извършителят е един, но има опасност схемата да стена масова, подобно на телефонните измами, които заляха страната. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5960 |23.06.2011 Делото "Кардам" влиза в ВКС . 1| 10635 |16.05.2011 Влизаш във ВУЗ – само с матура и без такса . 0| 5032 |16.05.2011 Обвинен в тройно убийство влиза в пандиза за 18 години . 17| 4864 |12.05.2011 Влизаме в Шенген при необратим напредък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads